Dossier : model lingüístic escolar de les Illes Balears / UIB
Dossier d’actualitat sobre el model lingüístic escolar de les Illes Balears. Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació de la UIB
El Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació de la UIB analitza el model lingüístic i escolar de les Illes Balears. Aquest dossier és el resultat d’un debat entre professorat d’aquest departament: Daniel Adrover, Eva Aguilar, Antoni Bauzà, Miquel Oliver, Josep Pérez, Jaume Sureda i Jordi Vallespir. L’estudi l’ha coordinat i redactat el doctor Ramon Bassa.
El curs acadèmic 2011-12 les Illes Balears eren la segona comunitat de l’estat Espanyol amb més percentatge d’alumnat estranger, el 14,61%, i la presència de cinquanta-set llengües diferents de transmissió familiar en infants en edat escolar.
Els moviments migratoris que han sofert Europa i l’estat Espanyol des de finals del segle XX i principi del XXI fan necessari analitzar i actualitzar com hauria de ser un model lingüístic escolar adequat enfront de la diversitat de concepcions existents.
L’estudi planteja tres reptes: en primer lloc, la construcció de l’espai europeu comú, la promoció de l’aprenentatge de llengües i la diversitat lingüística; un segon repte respecte al coneixement de llengües que té la població espanyola, i en tercer lloc, l’espai que ha d’ocupar el català com a llengua pròpia de les Illes Balears en àmbits diversos.
El dossier presenta dades, reflexions i referències a partir d’estudis de caire lingüístic, psicolingüístic, sociolingüístic i didàctic que poden orientar en el debat sobre el model educatiu a construir a les Illes Balears, lligat a l’aprenentatge de llengües i actituds en un marc europeu multilingüe i respectuós amb la llengua pròpia de les Illes Balears, la llengua catalana com a llengua vehicular de l’ensenyament. ♦
Dossier Complert en pdf: CLICA AQUÍ