Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

VI Congrés Català / Internacional de Sociologia. Universitat de Perpinyà Via Domitia

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

L’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, convoca el VI Congrés Català / Internacional de Sociologia, que se celebrarà a Perpinyà els dies 25, 26 i 27 d’abril de 2013. / Universitat de Perpinyà Via Domitia

Text de presentació del congrés:

 Celebrar el Congrés Català en aquesta ciutat esdevé una nova oportunitat per a la sociologia dels Països Catalans. La celebració del VI Congrés a la Catalunya del Nord és una ocasió propícia per a tenir una mirada transfronterera dels temes que ens proposem tractar, partint de la unitat de la llengua, la societat i la cultura catalana, més enllà de les fronteres i les divisions polítiques, administratives i territorials.

 Per aquest motiu tindrà el lema «Societats i cultures, més enllà de les fronteres».

 Vivim immersos en una nova situació, una nova època, que exigeix una nova mirada i un pensament diferent del moment de l’anàlisi del que realment passa al nostre voltant. Necessitem nous instruments i noves idees per a conèixer una mica millor el protagonisme dels nous subjectes socials que emergeixen, per a detectar i analitzar nous projectes autònoms alternatius, compartits en xarxes socials productores de codis, basats en el coneixement i la identitat cultural, històricament construïda. Repensar la situació, les condicions i els processos específics de cada context cultural pot facilitar-nos la manera de viure. 

 L’època en què vivim està marcada per una frontera tecnològica, econòmica i social que divideix la societat i estableix les condicions de noves maneres de dominació i marginalitat. A un costat i altre d’aquesta frontera hi ha, transversalment i com sempre, tota mena de desigualtats (de classe, d’ètnia, de gènere…) i de confrontacions (nord-sud, opulents-necessitats…). A un costat i altre hi ha, també, les línies divisòries del sistema i les portes de la marginalitat i la supervivència dels exclosos.

 S’imposa arreu un ordre econòmic basat en el desordre i la desregulació, que exalta la primacia dels mercats i lamina els fonaments mateixos de l’economia social de mercat. Un ordre nou, asocial i amoral, sense fre ni límits coneguts per a l’especulació i el guany ràpid i a curt termini.

 La frontera és, també, ideològica. Hi ha fronteres mentals: la lògica dels mercats versus la de la ciutadania; la lògica de destrucció del subjecte social versus la construcció del que és «comú». Ni més ni menys que la primacia del món del sistema o la del món de la vida.

 Hi ha altres fronteres, molt més subtils, interiors i exteriors dins la societat, que delimiten territoris que cal conèixer i explorar bé. Moltes segreguen i separen uns ciutadans d’altres i dificulten la pràctica de la solidaritat i del respecte mutu. D’altres assenyalen els límits de la necessària interioritat, de l’autonomia dels subjectes.

Les fronteres són massa sovint, encara avui, espais i territoris que parlen d’exilis, de refugiats, de persones i pobles desplaçats forçadament del seus països i les seves llars.

 Les fronteres, però, també poden ser llocs de pas, amb ponts que permeten travessar d’un costat a l’altre. Les societats obertes són espais de trobada, el terreny de la convivència entre persones d’orígens diferents i la complementarietat entre les cultures, de l’exercici de les llibertats i els drets, de l’afirmació de les tradicions culturals vives en les societats i els pobles amb una identitat col·lectiva, nacional, dinàmica, definida i afirmada com un bé a respectar i a promoure ara i en el futur.  

————————————————

Cartel-CongreÃÅs-CatalaÃÄ-de-Sociologia-X-1

Programa:

Dijous 25 abril

10:00h Obertura de la Recepció

11.00-13.00h Taller d’introducció a l’anàlisi de dades amb el programari R (Casa dels Països Catalans)

16:00-17.15h Acte inaugural (Sala Canigó del Consell General)

  • Inauguració institucional. Intervencions del Rector de Perpinyà, President del Consell Regional, President de l’IEC, President de l’ACS i President del Comitè Organitzador
  • Conferència inaugural: “La sociologia catalana:ahir, avui i demà” a càrrec de Salvador Giner San Julián

17:25-18:15h I Ponència Marc: “Societats i qüestions transfrontereres en el segle XXI”  a càrrec de Martín Guillermo Ramírez

Divendres 26 abril (Universitat de Perpinyà Via Domitia)

8:15h Obertura de la Recepció

9:00-10:45h II Ponència Marc “Fronteres i moviment de persones en el segle XXI”. Presenta: Màrius Domínguez, amb la intervenció de Martina Camiade, Ramon Nicolau i Andreu Domingo

10:45-11:15h Pausa i obertura de l’exposició “10 anys del Panel de Desigualtats” (Comissària: Laia Pineda). I també l’exposició fotogràfica Perthus- UPVD. 

11:15-13:00h 1a sessió Grups de Treball

15:00-16:45h 2a sessió Grups de Treball

Sessió Paral·lela  I Taula Rodona “Els efectes socials de la crisi i el futur del capitalisme”. Modera: Teresa Montagut, amb la intervenció de Salvador Giner i Sebastià Sarasa

16:45-17:15h Pausa

17:15-18:45h III Ponència Marc “Fronteres i moviments socials”. Presenta Àngel Belzunegui, amb la intervenció de Ernest García, Ricard Vilaregut i Albert Bastardas

19:00-20:00h Assemblea General de l’Associació Catalana de Sociologia

 Dissabte 27 abril (Universitat de Perpinyà Via Domitia)

9:00-10:45h 3a sessió Grups de Treball

Sessió Paral·lela II Taula Rodona “Recuperant la memòria històrica”. Modera: Dolors Llopart, amb la intervenció de Miquel Caminal, Jordi Font i la projecció del documental “Amnèsia” presentat per Josefina Piquet i Pilar Fransitorra

10:45-11:15h Pausa

11:15-12:15h Debat sobre “Fronteres, exilis i migracions”.

Presenta: Joan Becat, amb la intervenció de Paloma Maquet i la rèplica de Carlota Solé

12:15-12:45h Cloenda. Intervencions del Rector de Perpinyà, President del Consell Regional, President de l’ACS, Presidenta de l’Institut Català de Recerca en Ciències Socials i President del Comitè Organitzador.

 

Durant la celebració del Congrés, de manera paral·lela al desenvolupament dels Grups de Treball dels dies 25 i 26 d’abril, es celebra, obert als congressistes, el Col·loqui Internacional «Desplaçaments forçosos i exilis a l’Europa del segle XX i XXI» organitzat per l’ICRESS (Institut Català de Recerca en Ciències Socials) de la Universitat de Perpinyà Via Domitia, el Museu Memorial de l’Exili (MUME)-,el Museu Memorial del Camp de Ribesaltes (MMCR)“-Consell General dels Pirineus Orientals, Consell Regional Languedoc-Roussillon, i la Cinemateca EuroregionalInstitut Jean Vigo (IJV).

 

Web del Congrés: CLICA AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere