Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

VI Congrés Català / Internacional de Sociologia. Universitat de Perpinyà Via Domitia

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

L’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, convoca el VI Congrés Català / Internacional de Sociologia, que se celebrarà a Perpinyà els dies 25, 26 i 27 d’abril de 2013. / Universitat de Perpinyà Via Domitia

Text de presentació del congrés:

 Celebrar el Congrés Català en aquesta ciutat esdevé una nova oportunitat per a la sociologia dels Països Catalans. La celebració del VI Congrés a la Catalunya del Nord és una ocasió propícia per a tenir una mirada transfronterera dels temes que ens proposem tractar, partint de la unitat de la llengua, la societat i la cultura catalana, més enllà de les fronteres i les divisions polítiques, administratives i territorials.

 Per aquest motiu tindrà el lema «Societats i cultures, més enllà de les fronteres».

 Vivim immersos en una nova situació, una nova època, que exigeix una nova mirada i un pensament diferent del moment de l’anàlisi del que realment passa al nostre voltant. Necessitem nous instruments i noves idees per a conèixer una mica millor el protagonisme dels nous subjectes socials que emergeixen, per a detectar i analitzar nous projectes autònoms alternatius, compartits en xarxes socials productores de codis, basats en el coneixement i la identitat cultural, històricament construïda. Repensar la situació, les condicions i els processos específics de cada context cultural pot facilitar-nos la manera de viure. 

 L’època en què vivim està marcada per una frontera tecnològica, econòmica i social que divideix la societat i estableix les condicions de noves maneres de dominació i marginalitat. A un costat i altre d’aquesta frontera hi ha, transversalment i com sempre, tota mena de desigualtats (de classe, d’ètnia, de gènere…) i de confrontacions (nord-sud, opulents-necessitats…). A un costat i altre hi ha, també, les línies divisòries del sistema i les portes de la marginalitat i la supervivència dels exclosos.

 S’imposa arreu un ordre econòmic basat en el desordre i la desregulació, que exalta la primacia dels mercats i lamina els fonaments mateixos de l’economia social de mercat. Un ordre nou, asocial i amoral, sense fre ni límits coneguts per a l’especulació i el guany ràpid i a curt termini.

 La frontera és, també, ideològica. Hi ha fronteres mentals: la lògica dels mercats versus la de la ciutadania; la lògica de destrucció del subjecte social versus la construcció del que és «comú». Ni més ni menys que la primacia del món del sistema o la del món de la vida.

 Hi ha altres fronteres, molt més subtils, interiors i exteriors dins la societat, que delimiten territoris que cal conèixer i explorar bé. Moltes segreguen i separen uns ciutadans d’altres i dificulten la pràctica de la solidaritat i del respecte mutu. D’altres assenyalen els límits de la necessària interioritat, de l’autonomia dels subjectes.

Les fronteres són massa sovint, encara avui, espais i territoris que parlen d’exilis, de refugiats, de persones i pobles desplaçats forçadament del seus països i les seves llars.

 Les fronteres, però, també poden ser llocs de pas, amb ponts que permeten travessar d’un costat a l’altre. Les societats obertes són espais de trobada, el terreny de la convivència entre persones d’orígens diferents i la complementarietat entre les cultures, de l’exercici de les llibertats i els drets, de l’afirmació de les tradicions culturals vives en les societats i els pobles amb una identitat col·lectiva, nacional, dinàmica, definida i afirmada com un bé a respectar i a promoure ara i en el futur.  

————————————————

Cartel-CongreÃÅs-CatalaÃÄ-de-Sociologia-X-1

Programa:

Dijous 25 abril

10:00h Obertura de la Recepció

11.00-13.00h Taller d’introducció a l’anàlisi de dades amb el programari R (Casa dels Països Catalans)

16:00-17.15h Acte inaugural (Sala Canigó del Consell General)

  • Inauguració institucional. Intervencions del Rector de Perpinyà, President del Consell Regional, President de l’IEC, President de l’ACS i President del Comitè Organitzador
  • Conferència inaugural: “La sociologia catalana:ahir, avui i demà” a càrrec de Salvador Giner San Julián

17:25-18:15h I Ponència Marc: “Societats i qüestions transfrontereres en el segle XXI”  a càrrec de Martín Guillermo Ramírez

Divendres 26 abril (Universitat de Perpinyà Via Domitia)

8:15h Obertura de la Recepció

9:00-10:45h II Ponència Marc “Fronteres i moviment de persones en el segle XXI”. Presenta: Màrius Domínguez, amb la intervenció de Martina Camiade, Ramon Nicolau i Andreu Domingo

10:45-11:15h Pausa i obertura de l’exposició “10 anys del Panel de Desigualtats” (Comissària: Laia Pineda). I també l’exposició fotogràfica Perthus- UPVD. 

11:15-13:00h 1a sessió Grups de Treball

15:00-16:45h 2a sessió Grups de Treball

Sessió Paral·lela  I Taula Rodona “Els efectes socials de la crisi i el futur del capitalisme”. Modera: Teresa Montagut, amb la intervenció de Salvador Giner i Sebastià Sarasa

16:45-17:15h Pausa

17:15-18:45h III Ponència Marc “Fronteres i moviments socials”. Presenta Àngel Belzunegui, amb la intervenció de Ernest García, Ricard Vilaregut i Albert Bastardas

19:00-20:00h Assemblea General de l’Associació Catalana de Sociologia

 Dissabte 27 abril (Universitat de Perpinyà Via Domitia)

9:00-10:45h 3a sessió Grups de Treball

Sessió Paral·lela II Taula Rodona “Recuperant la memòria històrica”. Modera: Dolors Llopart, amb la intervenció de Miquel Caminal, Jordi Font i la projecció del documental “Amnèsia” presentat per Josefina Piquet i Pilar Fransitorra

10:45-11:15h Pausa

11:15-12:15h Debat sobre “Fronteres, exilis i migracions”.

Presenta: Joan Becat, amb la intervenció de Paloma Maquet i la rèplica de Carlota Solé

12:15-12:45h Cloenda. Intervencions del Rector de Perpinyà, President del Consell Regional, President de l’ACS, Presidenta de l’Institut Català de Recerca en Ciències Socials i President del Comitè Organitzador.

 

Durant la celebració del Congrés, de manera paral·lela al desenvolupament dels Grups de Treball dels dies 25 i 26 d’abril, es celebra, obert als congressistes, el Col·loqui Internacional «Desplaçaments forçosos i exilis a l’Europa del segle XX i XXI» organitzat per l’ICRESS (Institut Català de Recerca en Ciències Socials) de la Universitat de Perpinyà Via Domitia, el Museu Memorial de l’Exili (MUME)-,el Museu Memorial del Camp de Ribesaltes (MMCR)“-Consell General dels Pirineus Orientals, Consell Regional Languedoc-Roussillon, i la Cinemateca EuroregionalInstitut Jean Vigo (IJV).

 

Web del Congrés: CLICA AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere