Hutchinson i Cosco demanen a ESADE una duana més competitiva per al port de Barcelona
Hutchinson i Cosco Iberia alerten que els preus i la poca flexibilitat de la duana portuària de Barcelona en minven la competitivitat enfront dels ports del nord d’Europa
Hutchinson Port Holdings, la naviliera asiàtica Cosco Iberia i el Port de Barcelona s’han mostrat d’acord avui a ESADE que el Mediterrani té el repte de guanyar quota de trànsit asiàtic enfront del nord d’Europa i que aquesta és una gran oportunitat per al port de Barcelona, però també han assenyalat que per competir amb l’Europa del nord cal resoldre alguns aspectes de connectivitat i de gestió.
“Només demanem les mateixes condicions que el nord d’Europa”, ha manifestat Jorge Moreno, director comercial de TERCAT – Hutchinson Port Holdings, que ha explicat que els costos de tracció del port de Barcelona gairebé dupliquen els dels altres ports europeus. Això explica que, si bé la ruta Europa-Àsia és més curta pel sud, no sempre els surti a compte a les empreses. En aquesta mateixa línia, Vicente De Angelis, vicedirector general de Cosco Iberia, ha assegurat que “la nostra duana no pot ser un fre al desenvolupament dels nostres ports. Aquí encara ens arriben productes a través de Rotterdam, i això no té cap sentit. Hem de ser més competitius en cost, gestió i burocràcia”.
Hutchinson i Cosco iberia han coincidit a destacar la importància d’aprofitar la localització privilegiada de Barcelona i que “Barcelona ha de ser la porta d’entrada al sud d’Europa”. En aquest sentit, Santiago Garcia-Milà, vicedirector general del Port de Barcelona, ha assenyalat que Europa ha d’aprofitar la nova reestructuració que s’ha produït a escala mundial els darrers anys en les rutes marítimes i que ha comportat l’auge de potències com l’Índia i la Xina. Perquè, com ha indicat, senzillament “la ruta és més curta pel sud. Si es desvia el trànsit cap al sud, es redueixen el temps, els costos i les emissions de CO2”.
Corredor mediterrani
Durant la sessió, també s’ha coincidit en la necessitat de millorar les connexions terrestres. Jorge Moreno, de TERCAT – Hutchinson Port Holdings, considera que “necessitem un corredor efectiu que connecti Barcelona amb França. Ara els trens s’han d’aturar a la frontera, i això és ineficient”. En aquest sentit, també ha destacat que cal “un canvi cultural, de mentalitat governamental. Ens hem de creure que tenim una posició rellevant”.
Per la seva banda, Santiago Garcia-Milà, del Port de Barcelona, referint-se a la “nova xarxa europea de transport” aprovada el 2012 –i pendent de rectificació–, ha assegurat que “per primera vegada tenim un suport legal” per potenciar el corredor mediterrani.
El debat s’ha produït en el marc de la conferència “La nova xarxa europea de transport: és el Mediterrani una oportunitat per al trànsit asiàtic?”, organitzada per l’ESADE China Europe Club. Ha presentat l’acte Ivana Casaburi, directora del Club, i el professor d’ESADE Carles Cabrera n’ha estat el moderador. ♦