Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Tribunal Superior de Justícia valencià avala el nom ‘català’ per a la llengua però rebutja el terme “País Valencià” en els Estatuts de la Universitat Jaume I de Castelló

Notícia anterior
Notícia posterior

 SENYERA-03

El Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) publica aquest dilluns 6 d’abril la sentència dictada per la sala del Contenciós Administratiu de la Secció Cinquena del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) en què avala l’ús de les expressions “acadèmicament llengua catalana” i “àmbit lingüístic català” en els Estatuts de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló. Tot i això, rebutja la utilització de “País Valencià” com a equivalent de “Comunitat Valenciana”.

 La resolució, de data 10 de maig de 2012, estima així parcialment el recurs interposat per la UJI contra la modificació dels seus Estatuts aprovats pel claustre efectuada per la Generalitat valenciana.

 En concret, el tribunal ha acceptat les mencions estatutàries relatives a l’article 5.i) que fa referència al valencià com una llengua anomenada “acadèmicament llengua catalana” i la disposició addicional 13a, en què s’esmenta l'”àmbit lingüístic català”. Tot i això, desestima la denominació “País Valencià” continguda en el Preàmbul del text.

 Respecte a la menció “acadèmicament llengua catalana”, la sentència no ha hagut de pronunciar-se novament sobre el fons de la qüestió a l’haver-se aplanat la Generalitat en este punt al recurs i ser, a més, una qüestió sobre la qual ja s’han pronunciat a favor en reiterades ocasions els tribunals i, entre d’altres, el Tribunal Constitucional en sentència de 21 d’abril de 1997.

 Pel que fa a la disposició addicional 13a –“àmbit lingüístic català”–, la Sala entén que esta expressió no té un abast diferent al d'”acadèmicament llengua catalana”, com també pot denominar-se el valencià a l’àmbit universitari, sense que això contradiga l’Estatut d’Autonomia.

 Per contra, es desestima la denominació “País Valencià” continguda en el preàmbul per entendre el tribunal que no s’utilitza com a antecedent històric, sinó per a definir així la Comunitat Valenciana, el que és contrari a l’Estatut d’Autonomia, com ja va decidir el mateix TSJ en sentència de 7 d’abril del 2005.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere