Interins de la UPC abandonen el rectorat i orienten la lluita contra la Generalitat de Catalunya
El col·lectiu d’interins de personal d’administració i serveis (PAS) afectats pels 78 acomiadaments de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han abandonat el migdia d’aquest dilluns l’ocupació del rectorat del centre per orientar la lluita cap al Consell Social i la Generalitat, després de gairebé un mes de protesta.
Així ho ha explicat la portaveu de l’Assemblea d’Interins de la UPC, Clara Cullell, qui ha dit que fins ara la protesta era contra el rector perquè creien tenia el “poder”, però després de l’últim Consell Social, format pels membres interns i externs de la universitat, han vist que és la Generalitat qui decideix.
El Consell Social va acordar el 29 d’abril suspendre els acomiadaments a canvi d’una possible retallada del 25% de la jornada i sou de tots els interins PAS, després que un renovat Consell de Govern rebutgés els acomiadaments.
Aquesta decisió es va produir dos dies després que el secretari d’Universitats i Investigació de la Generalitat, Antoni Castellà, afirmés davant dels mitjans que hi havia alternatives als acomiadaments, el que va forçar el rector de la UPC, Antoni Giró, a avançar les eleccions perquè considera que el Govern havia “obviat” l’acord que tenia amb el centre per reduir capítol 1 –personal– i rebaixar els 100 milions de dèficit acumulat de la UPC.
Després dels 27 dies que una mitjana de 50 persones han viscut i dormit en el rectorat, ara encararan la protesta cap a mobilitzacions que es concretaran en les assemblees i reunions dels pròxims dies.
I és que, malgrat que s’han paralitzat provisionalment els acomiadaments, l’Assemblea d’Interins creu que la mesura alternativa que proposa el Consell Social és “injusta”.
“El 25% ens sembla molt injust en un col·lectiu gairebé mileurista”, ha deplorat Cullell, qui ha subratllat que el perjudici és doble perquè ningú els garanteix que continuïn treballant al centre a partir de juliol, després de la rebaixa salarial, i els acomiadin amb un subsidi d’atur molt més sota.
En un comunicat, el col·lectiu ha criticat que la proposta del Consell Social és un “atac directe” cap a l’autonomia universitària en un moment decisiu per al futur de la universitat pública, per la qual continuaran lluitant.
També han lamentat que ja hagin anat al carrer tres companys que feien tasques de reforç i han afegit que els seus llocs de treball encara estan amenaçats: “Nosaltres ens juguem molt, però ara la retallada s’estén a més treballadors”.♦