Investigadors i empresaris exposen casos de feina conjunta en l’àmbit de les ciències socials i les humanitats durant la jornada “Col•laborem?”
La col·laboració amb una consultoria privada per a l’assessorament lingüístic i comunicatiu de projectes, o el disseny d’un concurs per promoure la formació viària entre estudiants de batxillerat, són alguns dels exemples que s’explicaran durant la jornada “Col·laborem?”. La trobada, organitzada per la Fundació Bosch i Gimpera i que tindrà lloc avui 8 de maig a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, vol donar a conèixer les possibilitats de fer arribar la recerca al mercat i a la societat també en l’àmbit de les ciències socials i les humanitats.
Alba Ambròs, professora del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura a la UB, i Farners de Cruz, responsable d’Educació i Formació Viària del Servei Català de Trànsit (SCT), explicaran el projecte en què un grup d’investigadors, format per Paloma García i Francisco Javier Iñiguez, van dissenyar i difondre les bases d’un concurs de treballs de recerca elaborats per estudiants de batxillerat a partir de dades de l’SCT. La professora Ambròs destaca que, per tirar endavant experiències com aquesta, «el factor més important és donar a conèixer l’àmplia oferta de possibilitats de col·laboració que es pot oferir —en aquest cas des de la Facultat de Formació del Professorat— a partir de l’expertesa dels seus membres». «És cabdal recuperar la confiança d’algunes institucions i empreses en els docents i investigadors universitaris en l’àmbit de les humanitats », afirma.
Un altre exemple de col·laboració universitat-empresa és el que exposaran la catedràtica de Llengua Espanyola Estrella Montolío i Sarai Samper, cofundadora i directora general de la consultora D-CAS. En aquest cas, investigadors del Grup d’Estudis del Discurs Acadèmic i Professional de la UB han dut a terme la supervisió i l’assessorament lingüístic i comunicatiu d’un projecte per a l’Ajuntament de Barcelona. Els investigadors de la UB van suggerir propostes de millora pel que fa a formulacions lingüístiques més eficaces i a l’estructura de documents i recursos gràfics. Montolío assenyala diversos factors perquè aquest tipus de col·laboració tingui èxit: entendre que el tempo acadèmic i empresarial són diferents; que els investigadors es comprometin amb les propostes que suggereixen i que sàpiguen escoltar les necessitats de l’empresa, i que l’administració de la Universitat doni suport a aquest tipus d’iniciatives i es creï un estat d’opinió que valori de manera molt positiva la capacitat de transferència.
En la jornada es tractaran les particularitats de treballar per a empreses i institucions des de la universitat en el marc d’un projecte de recerca col·laboratiu i quin és el suport que ofereix la Fundació Bosch i Gimpera en aquest àmbit. El model de recerca per contracte estableix un tipus de relació universitat-empresa/institució que permet avançar en la recerca i el desenvolupament de noves solucions per a la societat i que beneficia tant l’empresa com el grup de recerca. D’una banda, perquè les empreses utilitzen aquest model per adquirir coneixement puntual i per mantenir relacions de recerca estables. I d’altra banda, perquè amb aquest model els investigadors tenen l’oportunitat d’externalitzar l’R+D a la societat.♦