elBullifoundation obrirà el març del 2015 i preveu 200.000 visitants anuals / Esmorzar a IESE
elBullifoundation, el laboratori creatiu del xef català de prestigi internacional Ferran Adrià, preveu obrir les portes el 15 de març de 2015 i registrar 200.000 visitants anuals, gran part dels quals d’alt poder adquisitiu.
Així ho ha explicat Adrià en un esmorzar a l’escola de negocis IESE, on ha esbossat les línies generals d’un projecte que es presentarà oficialment el novembre, si bé ha indicat que la fundació a la qual ha donat lloc el seu anterior restaurant està definida “gairebé en un 95%”.
El projecte és fruit del treball d’Adrià i del seu equip, i de 17 estudiants de deu nacionalitats del MBA de l’IESE, que s’han encarregat de dissenyar des de setembre del 2012 el model financer i el pla de marca que convertiran a aquesta fundació privada de caràcter familiar en un referent internacional.
elBullifoundation està integrat per elBulli1846 –el 1846 fa referència als plats que va crear elBulli–, que és el centre experiencial on es desenvoluparan les activitats i que tindrà un apartat de ‘smart city’; l’equip creatiu anomenat elBulliDNA, que s’encarregarà de la investigació i la divulgació en línia, i la BulliPedia, que divulgarà informació sobre el fons creatiu d’ElBulli i la gastronomia.
Segons aquest disseny, es preveu que el centre experiencial, elBulli1846, ingressi 700.000 euros a través de les entrades, que Adrià ha sostingut que tindran un “preu raonable” perquè l’objectiu és que l’accés sigui democràtic, i es podran obtenir a través d’internet.
La restauració, pendent de concretar com es desenvoluparà, aportarà 87.000 euros i la botiga altres 159.000, el que sumaria 946.000 euros de generació de caixa, una xifra a la qual se li han de restar 300.000 euros procedents de l’equip creatiu.
Amb tot, la fundació aportarà anualment 646.000 euros als fons propis de la fundació (‘endowment’), als quals es destinaran tots els beneficis i estaran compostos per donacions de col·laboradors i partners tecnològics, com Telefónica i Tecnalia.
Així, es preveu que l”endowment’ anual arriba als 1,2 milions d’euros anuals, i a 30 anys se situarà en els 35 milions, unes previsions “molt prudents i conservadores”, segons Adrià, que ha afegit que ell aportaria més fons si calguessin.
EL LLEGAT D’ELBULLI
El xef ha volgut destacar l’impacte positiu que tindrà la fundació a la societat: “Les noves generacions podran entendre què és el que va canviar el paradigma de la gastronomia. Deixem com a llegat el know-how”.
L’eslògan d’elBulliFoundation girarà al voltant a la idea d”alimenta l’ànima de la innovació’, i el logo utilitzarà com a colors el blau, que representa la Mar Mediterrània; el blanc, que representa la puresa, i el negre, que representa la sofisticació, i alhora s’està fent un càsting de gossos de raça bully per a la imatge.
Alhora, Adrià no ha descartat la idea de crear un arxiu digital a manera de museu virtual amb més de 40.000 documents d’ElBulli quan les noves tecnologies ho permetin.
“Es tracta d’una barreja del MediaLab, el Circ del Sol, la bogeria de la terra de Dalí i la factoria Warhol”, ha resumit el xef, que ha sostingut que els últims serrells del projecte s’estan revisant.
El restaurant elBulli, ubicat en la Cala Montjoi (Girona), va ser elegit el millor del món durant tres anys, del 2006 al 2009, i va tancar les portes el 30 de juliol de 2011 per transformar-se en la fundació que obrirà les portes el 15 de març del 2015. ♦