Els directors dels centres del CSIC al campus UAB signen un manifest en suport a Clara Ponsatí
Els directors dels centres del CSIC al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han signat el següent manifest en suport a la professora Clara Ponsatí:
Volem expressar la nostra preocupació per les informacions aparegudes en els mitjans de comunicació sobre la no renovació, per raons ideològiques, de la Professora Clara Ponsatí per ocupar la Càtedra Príncep d’Astúries a la Universitat de Georgetown (EUA) durant el proper any acadèmic. Abans d’ocupar la Càtedra aquest any, Ponsatí va ser directora de l’Institut d’Anàlisi Econòmica del CSIC.
Com a directors d’instituts del CSIC al campus UAB, coneixedors de la seva alta vàlua professional i la seva qualitat personal, volem manifestar el següent: el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport afirma que no hi ha hagut cap veto a la Professora Ponsatí, argumentant que la càtedra s’ha tornat a convocar recentment i que ella pot presentar-se de nou. Però segons la nostra experiència la convocatòria d’una càtedra en aquesta època de l’any és completament inversemblant. La selecció no es faria fins a l’estiu, per la qual cosa seria practicament impossible aconseguir que un investigador de prestigi anés a aquesta universitat. D’altra banda, la mateixa universitat difícilment acceptaria iniciar ara un rigorós procés de selecció per la necessitat d’haver de planificar la docència del proper curs amb molta antelació. En la nostra opinió el fet que el Ministeri convoqui aquesta càtedra a hores d’ara suggereix que, efectivament, no s’ha renovat la càtedra a la Professora Ponsatí per motius extra acadèmics.
Pensem que la llibertat acadèmica és un valor fonamental que s’ha de preservar costi el que costi. Oblidant aquest cas només aconseguirem que, d’existir comportaments inadequats, aquests es repeteixin en el futur i que els investigadors s’expressin amb por. És essencial defensar la llibertat acadèmica, que a dir de la UNESCO consisteix en:
“la llibertat d’ensenyar i debatre sense veure’s limitat per doctrines instituïdes, la llibertat de dur a terme investigacions i difondre i publicar els resultats de les mateixes, la llibertat d’expressar lliurement la seva opinió sobre la institució o el sistema en què treballa, la llibertat davant la censura institucional i la llibertat de participar en òrgans professionals o organitzacions acadèmiques representatives. Tot el personal docent de l’ensenyament superior ha de poder exercir les seves funcions sense patir discriminació alguna i sense por de repressió per part de l’Estat o de qualsevol altra instància”.
Signat:
Albert Marcet, Director Institut d’Anàlisi Econòmica, CSIC
Carles Cané, Director Institut de Microelectrònica de Barcelona, CNM-CSIC
Jordi Isern, Director Institut de Ciències de l’Espai, CSIC
Ramon López de Mantarás, Director Institut d’Investigació en Intel.ligència Artificial, CSI
Xavier Obradors, Director Institut de Ciència de Materials de Barcelona, CSIC
Pablo Ordejón, Director Centre d’Investigació en Nanociència i Nanotecnologia, CSIC
José Luis Riechmann, Director Centre Recerca Agrigenòmica CSIC-IRTA-UAB-UB