La Nau de la Universitat de València, seu de la III edició del Festival Internacional de Fotoperiodisme, PhotOn Festival
Grans figures del fotoperiodisme estatal i internacional es donen cita al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, la seu de la tercera edició del Festival Internacional de Fotoperiodisme a València, PhotOn Festival, des del 13 al 18 de maig, en debats, exposicions, conferències, tallers… Tot i que PhotOn durarà molt més, ja que les exposicions s’allargaran fins a setembre a La Nau, en un circuit en què participen altres espais de la ciutat, com l’IVAM, el Mercat Central, l’Espai d’Art i la sala LaMetro.
Des d’aquest dilluns i fins a l’1 de setembre, La Nau acull dues exposicions en el marc d’aquest certamen, que pretén posar en valor el compromís del fotoperiodisme, segons han presentat en una roda de premsa realitzada aquest migdia Antonio Ariño, el vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València; Juan López-Trigo, de la Fundació Cañada Blanch; Roberto Lozano, el director de la guardonada pel·lícula Los ojos de la guerra i Tania Castro, de l’associació Documenta, PhotOn Festival.
Al Claustre de La Nau s’ha instal·lat “Crisi, exposició col·lectiva”, un relat fotogràfic sobre la crisi que ha assolat els països occidentals i que va manifestar els seus primers símptomes a Grècia. Economies febles com la grega, l’espanyola o la portuguesa han acabat sucumbint davant l’avarícia dels bancs i els temuts “mercats”. Davant el drama quotidià de l’atur, la corrupció política, els desnonaments i les retallades, al ciutadà anònim només li queda el recurs de la lluita social. Aquesta exposició reuneix els fets i protagonistes que han marcat l’actualitat en els últims anys. Amb imatges d’Olmo Calvo, Luis Magán i Bernardo Pérez (El País), Alberto Di Lolli (AP), Sergio Peréz i Rafael Marchante (Reuters), Angelos Tzortzinis, entre molts d’altres.
A la Sala Oberta, Eloy Alonso presenta “Les fosses de l’oblit”. El fotoperiodista de Reuters, guardonat com a fotògraf de l’any per l’ANIGP-TV, ens presenta un treball personal sobre les fosses comunes de la Guerra Civil espanyola, que va començar quan va trobar a l’Arxiu Militar del Ferrol una empremta dactilar del seu avi en què signava la seua pena de mort. Aquesta exposició es complementa amb publicacions de l’època i objectes personals recuperats per diverses famílies de València.
Un dels plats forts de la programació d’enguany és la presència de Manu Brabo, guardonat recentment amb el premi Pulitzer, que oferirà una conferència el dissabte 18 de maig, a les 17:30 hores, a La Nau, en què narrarà les seues vivències i la seua experiència professional. Després, a les 19:30 hores, protagonitzarà una taula redona juntament amb Eloy Alonso i Walter Astrada, tres vegades mereixedor en diferents categories del World Press Photo.
Però abans d’arribar a la clausura, el dia 18 de maig, la setmana es troba plena d’activitats. L’entrada a totes les activitats, excepte per als tallers, és gratuïta fins que es complete l’aforament.
Des d’aquest dilluns i fins al divendres (22 hores), el Claustre de La Nau acull un cicle de cinema amb documentals que visualitzen el valor ètic del fotoperiodisme. Hui, dia 13 de maig, s’inaugurarà el cicle amb la projecció de Los ojos de la guerra, un al·legat en defensa dels drets humans, dirigit per Roberto Lozano, que es va estrenar en la Seminci i que va ser guardonat en el Festival Iberoamericà de Cinema i Vídeo CINESUL. Mitjançant la mirada i els testimonis de reporters de guerra com Gervasio Sánchez, David Beriain, Sergio Caro, Hernán Zin i Mikel Ayestarán, el públic es pot acostar a les guerres d’Afganistan, Iugoslàvia, l’Iraq, Àfrica… Dimarts, el documental Cien miradas fa un recorregut per la vida professional d’Enrique Meneses, l’homenatjat pel PhotOn Festival d’aquest any.
Dijous i divendres, el públic que acudisca a La Nau podrà conèixer les vivències dels fotoperiodistes David Airob, premi POY Latam 2013; Olmo Calvo, premi Luis Valtueña 2012; Maysun, una de les poques dones fotoperiodistes de conflicte; Gianluca Napoli, beca PhotOn 2012, entre d’altres.
PhotOn Festival és la iniciativa d’un grup de fotoperiodistes de València, reunits al voltant del Colectivo Documenta (Juan Carlos Barberà, Tania Castro, Emma Ferrer, Xaume Olleros, Benito Pajares, Eduardo Ripoll, Vicente Greus i Rober Solsona), per a situar València en el circuit dels festivals de fotografia més rellevants.
Finalment, cal destacar el compromís del Centre Cultural La Nau amb el periodisme, ja que juntament amb les exposicions de PhotOn Festival, l’edifici ha albergat les últimes edicions de l’exposició “Fragments” i els premis Llibertat d’Expressió de la Unió de Periodistes Valencians. ♦