Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Investigadors de l’Institut de Biologia Molecular i Cel•lular de Plantes (UPV/CSIC) han desenvolupat un procediment per a generar tomaques sense fecundació.

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 Investigadors de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes, centre mixt de la Universitat Politècnica de València i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), han desenvolupat un procediment per a generar tomaques sense necessitat de fecundació. Aquests tomaques no contenen llavors i presenten excel·lents propietats nutricionals i antioxidants. Aquest treball, en el qual també ha participat el Centre d’Investigació en Agrigenòmica, consorci públic del qual forma part el CSIC, apareix publicat en la revista Plant Biotechnology Journal.

 El desenvolupament de l’ovari en un fruit depèn que ocórrega la pol·linització i fecundació d’aquest, i pot veure’s compromès per condicions ambientals adverses. Hormones com les gibberel·lines i les auxines juguen un paper fonamental en el creixement adequat de l’ovari una vegada pol·linitzat. En la major part de les espècies de plantes, el pas de flor a fruit no té lloc en absència de fecundació. No obstant això, en determinades condicions hi ha la possibilitat que l’ovari d’una flor es transforme en fruit sense necessitat de fecundació, en un procés conegut com partenocàrpia.

 Concha Gómez-Mena, investigadora del CSIC, explica que “mitjançant enginyeria genètica, hem generat plantes de tomaca amb esterilitat masculina bloquejant el desenvolupament primerenc dels estams (els òrgans sexuals masculins en les plantes angiospermes). Com a conseqüència d’això, els ovaris d’aquestes plantes es desenvolupen sense necessitat de fecundació, i donen lloc a fruits partenocàrpics (sense llavors)”.

 El desenvolupament de fruits partenocàrpics també es pot aconseguir amb tractaments exògens, utilitzant reguladors del creixement de la planta. No obstant això, aquests tractaments, generalment condueixen a malformacions i baixa qualitat dels fruits.

 “L’eliminació genètica dels teixits masculins de les flors ja l’havíem duta a terme amb anterioritat en altres espècies, com ara el gerani, la colza i el tabac, i vam aconseguir així exemplars estèrils. Però, al contrari del que passa amb aquestes espècies, les plantes de tomaca modificades desenvolupen fruits partenocàrpics amb gran eficàcia”, afig l’investigador del CSIC Luis Cañas.

 “Hem aconseguit crear plantes transgèniques estèrils de tomaca a partir de la varietat comercial coneguda com Moneymaker, i hem obtingut fruits partenocàrpics de qualitat. Després de realitzar anàlisis metabòliques dels fruits obtinguts, hem observat una millora en les propietats nutricionals de la tomaca, i en concret un augment de carotenoides com el licopèn, que tenen propietats antioxidants. Per tant, l’eliminació genètica primerenca de les anteres en plantes de la tomaca promou la fructificació i genera fruits sense llavors i de qualitat”, conclou el professor d’investigació del CSIC José Pío Beltrán.

 Aquest treball liderat pel CSIC podria tenir nombroses aplicacions en el sector agronòmic, ja que permet un millor control de les collites; així com per als consumidors, que veuen millorades les propietats nutricionals i saludables de la tomaca, i per a la indústria de processament de la tomaca, per l’absència de llavors. ♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere