Estudiants de la UPC proposen acoblar un microsatèl•lit a l’asteroide ‘Apophis’ per controlar-ne la trajectòria
Un equip d’11 estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa (ETSEIAT) de la UPC ha guanyat el concurs International Space Apps Challenge de la NASA a Barcelona amb una proposta per controlar la trajectòria de l’asteroide Apophis. La proposta competeix el premi final amb altres 65 equips del món.
ASTEX és el nom de l’equip dels 11 estudiants que cursen el grau d’Enginyeria Aeronàutica a l’ETSEIAT i que han aconseguit passar a la ronda final del concurs internacional de la NASA Space Apps Challenge guanyant la fase preliminar a la seu del concurs a Barcelona. La proposta, que els estudiants van dissenyar en només 48 hores després de sortir de l’últim exàmen parcial, és per controlar la trajectòria de l’Apophis i poder detectar de forma immediata qualsevol anomalia en la seva òrbita, per actuar de forma ràpida i eficient. Ara, els estudiants de l’ETSEIAT competeixen amb 65 equips més d’arreu del món per endur-se un dels cinc premis finals. El concurs es realitza a més de 80 ciutats de tot el món, entre elles també a Madrid i Bilbao.
Des que es va descobrir la seva existència l’any 2004, l’asteroide Apophis manté en alerta als astrònoms de tot el món perquè presenta una alta probabilitat de col·lisió amb la Terra (del 3%). L’any 2006 es va decretar el nivell d’observació 1 segons l’escala de Torino (mètode de classificació de perill d’impacte d’objectes propers a la Terra) i alguns observadors han pronosticat que hi ha una probabilitat entre 12,3 milions d’impacte l’any 2037.
Per tant, es coneix l’òrbita d’Apophis i, conseqüentment, el seu patró de desplaçament. Amb aquesta dada com a referent, els estudiants d’ASTEX proposen enviar un microsatèl·lit de 10 cm que s’acobli a l’asteroide de manera permanent. Aquest microsatèl·lit enviaria ininterrompudament un senyal de radiofreqüència que seria interpretat per un altre satèl·lit proper. D’aquesta forma, des de la Terra s’obtindria una triangulació similar a la que funciona amb el sistema de GPS i es podria mesurar de manera exacta en tot moment la posició d’Apophis.
Segons Josep Maria Palet, un dels estudiants de l’equip ASTEX, “el que proposem és disminuir el factor d’incertesa de la trajectòria perquè, tot i que l’òrbita d’Apophis és coneguda, existeixen factors externs que poden conduir a una variació de massa i/o velocitat, desviant l’asteroide de la seva trajectòria inicial i incrementar el risc d’impacte amb la Terra”.
Tot recordant el film ‘Armaggedon’
El treball exprés desenvolupat pels estudiants de l’ETSEIAT contempla, a més, diferents fases. La de llançament del microsatèl·lit, la fase d’acoblament amb micropropulsió i perforació de la roca i, finalment, el desenvolupament d’un programa informàtic de càlcul que simula gràficament les òrbites del microsatèl·lit i de la Terra, que interpreta els senyals de la triangulació i que calcula la transferència de l’òrbita.
Els estudiants van ser capaços de dissenyar en 48 hores el model 3D del tren d’aterratge, o les potes del microsatèl·lit. Ara, esperen, el veredicte del jurat al millor projecte i el resultat de la votació popular arreu del món, a través de Twitter. I és que la NASA ha establert les dues modalitats de premi per a aquest concurs: la del jurat i la popular a través de la xarxa social. A partir d’aquests resultats es coneixeran les cinc propostes guanyadores. La votació a través de Twitter a l’equip de l’ETSEIAT es pot fer fins el dia 17 de maig, escrivint a twitter I vote #astex for @spaceapps People’s Choice Award!
L’únic equip català, entre més de 9.000 participants
El concurs, al qual han participat més de 9.000 persones a tot el món, consisteix a assolir un repte entre 50 objectius proposats per la NASA i implementar una solució en un màxim de 48 hores. El concurs era obert a tothom que hi volgués participar. Els estudiants del Campus de la UPC a Terrassa s’han inscrit en la modalitat ‘Challenge: Asteroid Hunter’ i han triat el conegut asteroide Apophis per dissenyar una manera de controlar la seva òrbita i informar ràpidament de qualsevol variació en la seva trajectòria. Aquest és l’únic equip català que participa al concurs organitzat per la NASA.
Els integrants de l’equip són Alejandro de Haro, Arnau Serra, Albert Vega, Sergio Puga, Lluís Laguarda, Josep Maria Palet, Martí Montesinos, Marc Rovira, Daniel Jarne, Joan Torrentó i Oriol Villanueva.
Vota per ASTEX de la UPC a Twitter #ASTEX @SpaceApps