Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Descobreixen que una proteïna mutada d’un gen responsable d’una distròfia muscular impedeix la reproducció del VIH / Hospital La Fe de València

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 Un estudi liderat pel doctor Juan Jesús Vílchez, de l’Investigació en Patologia neuromuscular i Ataxias de l’Hospital La Fe de València, ha permés descobrir que una mutació de la proteïna Transportina 3, present en un gen responsable d’una distròfia muscular de cintures, actua com una vacuna natural contra la sida ja que impedix que el virus del VIH es reprodueixi. 

 Tot i això, l’expert, que ha presentat esta troballa en la jornada ‘Avanços en Investigació de Malalties Neurològiques’ en La Fe, ha explicat que el problema és que si s’inoculara tal qual en una persona “no tindria sida, però se li provocaria una distròfia”, per la qual cosa en estos moments “és el punt de partida” per a descobrir una vacuna. 

 Per esta raó, l’Institut Carlos III de Madrid ha convocat una reunió, al costat de nombrosos grups d’investigadors de malalties neuromusculars i de la sida, per a treballar en “un macroprojecte” que permeta trobar tant una vacuna basada en esta troballa, així com els mecanismes i tractaments d’estes distròfies musculars.

 L’estudi inicial, publicat en la revista Brain en el mes d’abril, va descobrir que el gen causant de la distròfia muscular dominant de cintures 1F era el TNPO3, que codifica la proteïna transportina-3. 

 Esta patologia, que produïx debilitat en els músculs de les zones pèlvica i escapular, ha estat descrita fa més de deu anys en una família espanyola –l’única amb esta modalitat de distròfia fins ara coneguda en el món– en què s’expandix al llarg de sis generacions i en què existixen entorn de 50 membres afectats, 35 d’ells concentrant-se la província de Castelló.

 Durant l’estudi, es va detectar que este gen contenia la proteïna Transportina-3, responsable d’introduir en les cèl·lules el virus del VIH i després reproduir-lo. Tot i això, la part mutada “impedix que la normal transport la sida”. 

 Davant d’esta troballa es van posar en contacte amb el grup d’investigació de la sida que treballa al centre de virologia de Majadahonda (Madrid), que se’ls va reclamar sang d’estos malalts per al seu estudi i es van quedar “sorpresos” perquè “en les cèl·lules que els remetem no es multiplicava”, ha relatat el doctor. 

 Este grup va aconseguir esta proteïna mutada per síntesi artificial i l’ha aplicat a models de cèl·lules i “s’ha comprovat que impedix el desenvolupament de la sida”. Per esta raó, una vacuna basada en esta proteïna mutada seria útil tant com a prevenció, com els malalts que ja tinguen la sida desenvolupat ja que impedix que el virus es multiplique. El problema és que en el seu estat actual podria provocar també una distròfia muscular. 

DESCOBRIMENT NATURAL 

 Vílchez ha aclarit que molts laboratoris treballaven sobre esta proteïna i “se sabia que transportava la sida però no com actuar sobre ella”. Tot i això, ara s’ha comprovat que esta família d’afectats de distròfia té “de manera natural la vacunació de la sida”. “La investigació tan esperada a escala mundial ens l’hem trobat de manera natural”, ha subratllat.

 “Als meus pacients els dic que sempre es lamentaven que ningú els anaven a ajudar i ara sou vosaltres els que aneu a ajudar als pacients de la sida”, ha recalcat.

 A l’estudi publicat en la revista Brain han treballat conjuntament l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, el Departament de Neurologia de la Universitat de Colúmbia de Nova York (EUA), el Departament d Patologia de l’Hospital Universatario Meixoeiro de Vigo i l’Instituto Carlos III, entre d’altres. ♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere