BITUMENOx
BITUMENOx: Investigadors de la UPV desenvolupen un nou producte que, aplicat sobre el paviment de les carreteres, permet reduir la contaminació de l’aire
Investigadors de la Universitat Politècnica de València i les empreses Serrano Aznar Obras Públicas SL i Talent Ingeniería Instalaciones y Servicios SL han desenvolupat un nou producte que, aplicat sobre les capes de rodadura del paviment de les carreteres, permet reduir la contaminació de l’aire. En concret, ajuda a disminuir la concentració d’òxids de nitrogen (NOx).
El nou producte es diu BITUMENOx. Pren com a base o principi actiu l’OFFNOx®, producte desenvolupat i patentat per la multinacional FMC. Segons explica Julia Real, investigadora de l’Institut de Transport i Territori, l’OFFNOx és una solució que, a més del fotocatalitzador diòxid de titani (TiO2), disposa d’unes substàncies, denominades de forma genèrica promotors, que optimitzen i perllonguen l’activitat purificadora de l’aire aprofitant propietats característiques d’aquests additius. “Aquests components no tenen activitat fotocatalítica pròpia però sí que absorbeixen els productes de la reacció i, a causa del seu poder autoregenerador, eviten la seua desactivació”, apunta Julia Real.
Per al desenvolupament del producte BITUMENOx, els investigadors van analitzar multitud de materials amb la finalitat de garantir quatre objectius fonamentals: assegurar l’adhesió a curt, mitjà i llarg termini d’aquest producte en la capa de rodadura per a diferents tipologies de trànsit; no afectar les condicions de servei dels paviments en els quals siga col·locat; no alterar els components que constitueixen les barreges bituminoses, i, sobretot, aconseguir la màxima reducció d’òxids de nitrogen de l’ambient.
Fins al moment, el nou producte s’ha avaluat en laboratori amb uns resultats molt positius. Les primeres proves en carretera s’estan realitzant a la localitat alacantina de Sant Vicent del Raspeig, on durant les pròximes setmanes es duran a terme assajos periòdics per a contrastar la capacitat absorbent del producte i la durabilitat que té.
“Les proves desenvolupades en els laboratoris van ser molt satisfactòries, però és cert que les condicions ambientals són molt diferents a les que trobem al carrer. Aquestes condicions juguen un paper fonamental en l’eficiència del producte i són molt variables, fins i tot en un mateix punt geogràfic. És per aquest motiu que el següent pas en la nostra investigació és aquest, aplicar el producte en un tram viari real i analitzar-ne l’eficiència i el comportament”, conclou Julia Real.
El projecte ha sigut cofinançat pel CDTI, òrgan adscrit al Ministeri d’Economia i de Competitivitat.