Instal•len a Badalona un sistema pioner al món per mesurar el vent en parcs eòlics marins
El projecte Neptune, impulsat per KIC InnoEnergy, la UPC i l’IREC, entre d’altres, permet reduir els costos de l’energia eòlica al mar.
Neptune, un projecte pioner al món que realitza mesuraments eòlics al mar, s’ha posat avui en funcionament al Pont del Petroli de Badalona. Es tracta d’un sistema que consta de la boia eOLOS per mesurar perfils de velocitat i la direcció del vent a gran alçada sobre el nivell del mar, i de l’eina NEPTool, que proporciona prediccions del vent, els corrents marítims i l’onatge a curt i a llarg termini, amb gran resolució espacial i temporal.
El KIC InnoEnergy —empresa consorciada amb l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), el Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques de Madrid (CIEMAT), GasNatural Fenosa i d’altres entitats—, ha estat, juntament amb aquestes entitats, la Universitat de Stuttgart (SWE) i l’empresa Solucions d’Enginyeria Marítima Operacionals (SIMO), l’encarregada de desenvolupar i impulsar aquest revolucionari projecte, que permetrà reduir els costos de l’energia eòlica marina. El coneixement de les condicions meteorològiques exactes de l’emplaçament on es pretén ubicar un parc eòlic marí reduirà el risc financer de l’operació.
El projecte Neptune sorgeix de la necessitat de comptar amb informació precisa i detallada sobre el comportament de vents, ones i corrents en les primeres etapes de planificació d’un parc eòlic al mar Mediterrani. Actualment, no hi ha sistemes que permetin mesurar i predir correctament els comportaments del vent i de les onades per a una ubicació marina de característiques especials, com és el cas del mar Mediterrani.
Ara per ara, hi ha diferents models de predicció, que tenen un comportament acceptable per a zones marítimes que no presenten fenòmens meteorològics ni oceanogràfiques complexos, com és el cas del mar del Nord, en què ja hi ha parcs eòlics instal·lats i es disposen de bases de dades observacionals. No obstant això, aquests models no són directament aplicables a la Mediterrània ni a la resta del litoral peninsular a causa de la seva major complexitat, per això es considera necessari el desenvolupament d’eines específiques per a aquestes zones.
El director del projecte, Frieder Schuon, líder del grup AERO a l’IREC, destaca la rellevància del projecte que “ens permetrà mesurar els recursos i condicions en el mar amb més precisió i menys costos. Més precisió significa menys riscos financers en els projectes offshore “.
La boia eOLOS i NEPtool
La boia eOLOS que s’ha instal·lat avui al Pont del Petroli de Badalona serveix per mesurar les condicions del vent, les onades i els corrents en qualsevol ubicació marina, amb independència de la profunditat en el punt en què es realitza la mesura. Està equipada amb sondes de mesurament de corrents i onatge, i incorpora un equip basat en tecnologia LIDAR (Light Detection and Ranging), cosa que permet mesurar la velocitat del vent sobre la superfície del mar a diferents alçades. El programari que incorpora l’equip serveix per analitzar i validar les mesures que recull la boia.
Aquest sistema permet fer mesures de perfils verticals de vent que arriben fins a altures superiors als 200 metres sobre el nivell del mar, i evita la instal·lació de torres meteorològiques ancorades al fons del mar, o flotants, d’un cost fins a 10 vegades més gran que la solució desenvolupada. La boia l’ha dissenyat i desenvolupat el Laboratori d’Enginyeria Marítima de la UPC (LIM/UPC). El grup de recerca en teledetecció RSLAB (Remote Sensing Lab) de la UPC i la Universitat de Stuttgart han col·laborat en la verificació del seu correcte funcionament.
Així mateix, s’ha creat un nou programari d’alta resolució, NEPtool, que proporciona estimacions del vent, dels corrents i l’onatge a curt i mig termini, mitjançant la simulació integrada de les condicions atmosfèriques i oceàniques. Aquest programari ha estat desenvolupat de forma conjunta pel Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT), el LIM/UPC i l’spin-off SIMO, sorgida de la UPC.
eOLOS i NEPtool constitueixen dues innovacions en el camp de l’energia eòlica marina ja que permeten analitzar aspectes clau com els riscos financers associats a la instal·lació d’un parc eòlic determinat, planificar l’operació i el manteniment dels parcs i estimar la predicció d’energia.
Així mateix, tot i que el projecte es desenvoluparà inicialment a la Mediterrània, la seva aplicació es farà extensible a qualsevol altra zona marítima, especialment en zones de característiques complexes.
Sobre la UPC
La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) és una institució pública de recerca i d’educació superior en els àmbits de l’enginyeria, l’arquitectura i les ciències, i és una de les universitats politècniques líders d’Europa. La UPC forma gairebé 30.000 estudiants de grau. Cada any titula 5.000 estudiants de grau i màster i uns 270 doctors i doctores. És una de les primeres universitats europees en transferència tecnològica i és líder a l’Estat en patents registrades i en creació d’spin-offs. La UPC manté actualment convenis de col·laboració amb més de 2.000 empreses.
El 2011 la UPC va ingressar 78 milions d’euros per activitats d’R+D+i i transferència tecnològica. Amb 8 campus territorials a Catalunya i presència en 130 països dels cinc continents, la UPC està reconeguda pel Ministeri d’Educació com a Campus d’Excel·lència Internacional pels seus projectes Barcelona Knowledge Campus i el Campus Energia.
Sobre KIC InnoEnergy
El KIC InnoEnergy és una companyia comercial creada sota el lideratge de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT). Està estructurada com a Societas Europea (SE), amb 29 shareholders, tots ells actors importants en el camp de l’energia, juntament amb indústries, centres de recerca i universitats d’alt rang.
L’estratègia de KIC InnoEnergy és ser el motor principal de la innovació i emprenedoria en el camp de l’energia sostenible. Sostenibilitat a través de:
• La reducció del cost de la cadena de valor de l’energia (subministrament, transport, emmagatzematge, distribució i venda)
• L’increment de la seguretat (autonomia de cara als posseïdors de recursos, seguretat operacional intrínseca)
• La reducció del CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle
Sobre l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC)
IREC és el centre de Recerca de referència en el sector de l’energia a Catalunya. Creat l’any 2008, té com a objectiu contribuir al desenvolupament sostenible i augmentar la competitivitat del teixit industrial en el sector energètic. El marc de treball és la investigació d’excel·lència i l’enginyeria d’alt nivell tecnològic.
La investigació de l’institut està orientada cap dos àmbits: la recerca aplicada, centrada en materials avançats per a l’energia, la bioenergia i els biocombustibles, i el desenvolupament tecnològic, relacionat amb l’eòlica marina i l’eficiència energètica de sistemes, edificis i comunitats. En aquest sentit, l’IREC treballa per a la integració de les renovables a les ciutats, les smart grids, i disposa de línies de treball associades amb el vehicle elèctric, la il·luminació i la regulació energètica. ♦