Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Dr. Fondevila, “Premi de Recerca Universitària” de Premsa Comarcal i la Xarxa Vives d’Universitats

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

dr

 El Dr. Joan Francesc Fondevila Gascón, director del Departament de Ciències de la Comunicació de la Universitat Abat Oliba CEU (UAO CEU) i director del Centre d’Estudis sobre el Cable (CECABLE), ha estat guardonat amb el VII Premi de Recerca Universitària de Premsa Comarcal (ACPC) i la Xarxa Vives d’Universitats per la recerca “L’ús de la tecnologia als diaris de l’ACPC: fórmules de millora de rendibilitat a través d’Internet”. El finançament obtingut és de 3.000 euros.

 Fondevila, investigador principal del Grup de Recerca sobre Periodisme Digital i Banda Ampla, va manifestar “una gran alegria, ja que l’anàlisi empírica de les fórmules de monetització del periodisme, i en concret el local i comarcal, és necessari per garantir el futur d’una de les bases principals d’estabilitat del sistema social”.

 La convocatòria està dirigida a estudiants de doctorat, docents i investigadors de les Facultats de Ciències de la Comunicació de l’àmbit dels Països Catalans. La convocatòria està destinada a abordar qualsevol tema relacionat amb l’edició de premsa comarcal i local en paper i de pagament, amb l’ús d’Internet com a prioritat.

 El premi és convocat per Premsa Comarcal (Associació de la Premsa Comarcal i Local), sota el patrocini de La Caixa, el suport de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de la Xarxa Vives d’Universitats. La recerca és original i basada en dades actuals del sector, informació recollida a partir d’entrevistes, enquestes o sondejos sobre una mostra representativa. En tractar-se d’una recerca sobre periodisme de proximitat, premsa comarcal i local, es valora especialment que l’abast tingui en compte l’equilibri territorial en l’obtenció de les dades.

 Fondevila va presentar públicament el projecte premiat durant la Setena Convenció de la Premsa Comarcal i Local, el 18 de maig del 2013 a Olot (La Garrotxa), quan es va fer públic el veredicte. La presentació pública del treball guardonat totalment acabat es farà en el mes de maig de 2014. “La recerca se centra en la intersecció entre periodisme i telecomunicacions, la clau en la Societat de la Banda Ampla, el cloud journalism i el social journalism commerce”, explica Fondevila, que ha publicat una cinquantena d’articles científics internacionals indexats. De fet, el Grup de Recerca sobre Periodisme Digital i Banda Ampla és líder mundial en producció científica en el seu objecte d’estudi.

 De forma empírica, en la recerca s’estudia el tipus d’accés telecomunicativo (triple play, quadruple play o quintuple play) per part de les publicacions comarcals, l’ús dels ordinadors, de la banda ampla, els operadors de telecomunicacions utilitzats (principal i back up), la velocitat mitjana dels diaris de la ACPC (upstream i downstream), l’ús de SLA, el CIR mitjà i possibles relacions d’intercanvi. També s’esbrina si els mitjans de l’ACPC es plantegen fórmules d’ingressos com els micropagaments, les xarxes socials o els blogs. “De tot això, extraiem la capacitat de proximitat que ofereixen als seus lectors les publicacions objecto d’estudi”, conclou Fondevila. ♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere