Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Jornada sobre els petits estats europeus i la UE / Universitat d’Andorra

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 cidob640

 El CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs), amb el suport de la Càtedra Crèdit Andorrà de Mercats, Organitzacions i Humanisme de l’IESE, ha acollit el 27 de maig una Jornada sobre els petits estats europeus i la UE. A l’acte s’hi ha analitzat la relació dels petits estats amb la Unió Europea, un tema d’especial interès en el context actual de renegociacions dels tractats bilaterals, que activa els debats a l’entorn dels avantatges i els inconvenients d’aprofundir en la integració. L’objectiu de la jornada era posar en comú les reflexions dels representants de les institucions europees i d’alguns d’aquests estats, com ara Andorra, Mònaco, San Marino o Liechtenstein.

 La benvinguda ha estat a càrrec del president de CIDOB, Carles Gasòliba, del rector de la Universitat d’Andorra (UdA), Daniel Bastida, i de Josep Maria Rosanas, director de la Càtedra Crèdit Andorrà de l’IESE, en la qual han destacat els moviments que s’estan produint en aquests moments en el si de la Unió Europea de cara als petits països i la importància de trobar l’encaix en un moment en què Andorra es troba en una cruïlla decisiva per al seu futur.

 Les ponències s’han estructurat  al voltant de dos grans blocs de debat. Una primera taula ha estat centrada en la situació actual de les relacions entre aquests estats i la UE, que prenen diverses dimensions i graus de profunditat, però que principalment discorren a través dels acords d’associació de lliure comerç, com l’EFTA, que estableixen les condicions en les quals les seves microeconomies es relacionen amb el mercat comú europeu. La segona taula estava pensada com a talaia del futur proper, en què molts dels petits estats han d’obrir una nova volta de negociacions amb la UE i prendran decisions crucials per al seu encaix en un continent en crisi financera, on els grans estats controlen les institucions i marquen l’agenda política, cada vegada més, en clau estatal. Els ponents han exposat les diferents opcions donades per la Comissió Europea perquè els microestats s’acostin a la UE.

 El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha pronunciat la conferència de cloenda, centrada en l’experiència d’Andorra. ♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere