Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’IESE crea el Vademècum, la primera guia pràctica d’exportació del sector alimentari

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La distribució obté unes vendes de 100.678 milions el 2012, un 1,3% menys

 L’IESE Business School ha creat el Vademècum, la primera guia pràctica d’exportació per al sector de l’alimentació i les begudes que orienta les empreses a vendre els seus productes en els cinc continents del món basant-se a l’anàlisi de les dades de consum de 86 mercats i els avantatges que 28 països ofereixen per a aquest sector.

 Així ho han explicat aquest dimarts en una trobada amb la premsa el professor d’IESE Jaume Llopis i la investigadora Júlia Gifra, que han sostingut que el Vademècum és una eina útil per a totes les empreses del sector, independentment del producte al qual es dediquin i de la seva localització, de manera que la guia serveix tant per a una empresa espanyola com per a una italiana.

 Per seleccionar els 28 països que componen la guia s’han utilitzat com a criteris el consum anual d’alimentació i begudes, el consum per càpita i el nombre de llars de classe mitjana amb l’objectiu d’analitzar la capacitat de compra, i el Vademècum ofereix informació sobre exportacions, importacions i preus amb dades del 2012, a més d’una relació de les fires més importants del sector.

 La vocació d’aquest projecte és la de tenir una continuïtat, de manera que s’està treballant perquè les pròximes edicions puguin incorporar més països i més informació, i la present ha comptat amb el suport de la Federació Espanyola d’Indústries de l’Alimentació i Begudes (Fiab).

 “El sector està aguantant la crisi perquè és anticíclic i un dels que més ha apostat per la internacionalització. Està exportant, però volem que exporti més”, ha indicat Llopis, que ha defensat que aquest sector és el segon més important d’Espanya després del turisme, ja que representa el 7% del PIB i el 20% de la feina industrial.

 Segons dades de la Fiab, la indústria de l’alimentació i les begudes va obtenir unes vendes de més 86.290 milions d’euros el 2012, un 2,68% menys per la baixada de preus i no per un menor volum, i les exportacions es van situar en 22.078 milions, un 9,4% més, amb una balança comercial positiva de 3.026 milions.

CONSUM

 Segons dades del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, les compres dels consumidors van arribar als 100.678 milions, un 1,3% menys, amb predomini del consum a casa (67%) sobre Horeca (33%).

 Els últims cinc anys, el consum a casa s’ha mantingut estable, i el 2012 va augmentar un 0,2% –es va incrementar un 0,7% el consum en kilitres, però els preus van baixar un 0,5%–, mentre que el consum fora de la llar ha baixat l’any passat un 4,1% i en els últims tres anys acumula una caiguda del 12,5%.

 Llopis també ha apuntat que les marques de distribució suposen el 43% del total de productes de consum, si bé aquest percentatge augmenta en algunes categories, com les de l’oli, fins a un 60%, i és més reduït en la família de vins i caves.

EXPORTAR PER SORTIR DE LA CRISI

 Llopis ha animat les empreses a atrevir-se a provar altres mercats, ja que les exportacions espanyoles depenen en un 80% dels països europeus, i el Vademècum revela que països interessants per exportar són els Estats Units, el Brasil, la Xina, la Índia, Egipte, Sud-àfrica, Rússia, el Canadà, Turquia i Indonèsia.

 El professor de l’IESE ha indicat que el sector de vins i caves és un dels que més ha apostat per la internacionalització, a més de l’oli, i ha destacat els esforços que està fent el sector carni.

 El Vademècum, del qual s’han editat 300 exemplars, es repartirà als participants del XVII Trobada del Sector de l’Alimentació i Begudes, que aquest any gira al voltant del tema ‘Com vendre en cinc continents’ i que es farà dimarts que ve a l’escola de negocis amb les ponències de marques com Nestlé, Dia, Lidl, Gallina Blanca, Codorníu i Grup Pascual, entre d’altres. ♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere