Julià diu que si les retallades a les universitats persistixen molt més temps serà “impossible” mantenir els resultats / UPV
El rector sortint de la Universitat Politècnica de València (UPV), Juan Julià, ha fet este dijous balanç dels seus huit anys al capdavant de la institució acadèmica i ha reconegut que la part menys satisfactòria ha estat “el deteriorament de la situació financera” a causa de la crisi econòmica que afecta a Espanya i la Comunitat. Això ha obligat a “redoblar els esforços i intentar mantenir els nivells assolits amb menys recursos, una cosa difícil i impossible si esta situació persistix molt més temps”, ha advertit.
Julià ha realitzat estes declaracions després de presidir, per última vegada com rector d’esta institució, la sessió del Consell de Govern de la UPV.
El rector ha assenyalat que “la part del balanç que no ompli d’alegria és el deteriorament de la situació financera, una cosa aliè a la voluntat i el treball d’esta universitat i fruit d’una greu situació econòmica del país i que en la Comunitat la situació financera és especialment difícil”. “Això –ha afegit– ha tingut la deriva de tensió tresoreria i ajustos que, desgraciadament, en el curt termini van a caldre”.
En este context, ha recordat la reclamació judicial que van a emprendre la cinc universitats públiques valencianes per a reclamar el deute del Consell. “Hem entès que estem obligades a assenyalar al Govern Valencià que el deute ha de ser atés i volem, sense abandonar el diàleg, fer ús de tots els mitjans que en dret ens assistixen per a fer una reclamació d’estes quantitats”.
Julià ha recordat la petició de les institucions acadèmiques que el seu deute siga inclòs dins del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), “una qüestió important a la qual des del Ministeri a Madrid s’ha donat una resposta, no tot ho necessita que ens agradaria però que, com a mínim, dóna llum pel que fa que puga ser possible acollir algunes de les partides dins del FLA per a accelerar el pagament del deute i alleujar la tensió financera”.
Tot i això, ha aclarit que esta via és “independent” de l’accions judicials, ja que en el mecanisme del FLA únicament s’inclouria una part del deute, aquella corresponent als servicis que presten les universitats a diferents departaments de l’administracions com qualsevol altre proveïdor.
Deixant a una banda la crisi, Juan Julià ha fet un resum “molt satisfactori” del seu mandat en la UPV i ha agraït “a tota la comunitat universitària el treball desenvolupat al llarg de la història de la universitat perquè ha permés que es consolide com una de les millors d’Espanya”, tal com constaten els principals rànquings internacionals.
“COHESIÓ” DEL SISTEMA PÚBLIC
També s’ha congratulat per “una cohesió del sistema universitari públic valencià com no s’havia conegut a la qual ha contribuït la consecució dels dos segells de campus d’excel·lència”.
Alhora, s’ha mostrat especialment content per haver “fet possible en la UPV en la història d’una universitat espanyola el que és possible en la millors del món: que els alumnes que cursen les seves titulacions puguen treballar a temps parcial en el mateix campus”. Al voltant de 2.000 alumnes han gaudit dels contractes atorgats a través del programa de la Fundació Servipoli amb un import d’aproximadament 7 milions d’euros. ♦