Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Quatre universitats públiques impulsen beques pròpies per a alumnes que no poden pagar / UAB, UB, URV i UdL

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 Quatre de les set universitats públiques catalanes –la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la de Barcelona (UB), la Rovira i Virgili (URV) de Tarragona i la de Lleida (UdL)– han impulsat durant aquest curs programes de beques per a alumnes de famílies amb dificultats econòmiques sobrevingudes que no poden pagar la matrícula, que aquest curs s’ha encarit un màxim del 66% a Catalunya, depenent de la renda.

 En una entrevista d’Europa Press, el vicerector de docència de la UdL, Francisco Garcia, ha explicat que l’objectiu és que “cap estudiant amb capacitat intel·lectual quedi fora de la universitat a aquestes altures del curs”, el que per a les famílies suposaria un drama i una preocupació extraordinària. 

 Es tracta d’alumnes als quals s’ha denegat la beca general del Ministeri o l’equitat de la Generalitat perquè no reunien les condicions econòmiques en el moment que van presentar la documentació, però que un canvi sobtat de la situació familiar els ha impedit fer front al cost de la matrícula: “En dos anys hi ha molts més aturats i precarietat”, ha constatat Garcia. 

 La UdL, que té un nivell de morositat del 0,9%, destinarà 30.000 euros a aquestes ajudes –poden subvencionar el 75% de la matrícula o el 100% en els casos més excepcionals– que utilitzaran d’altres partides, i no descarten ampliar la dotació si ho demanen més estudiants dels 200 que preveuen que la necessitaran –el centre té 10.000 alumnes–. 

 El setembre del 2012, la UAB va implementar la primera convocatòria del programa ‘Finestreta’ per pal·liar l’efecte de la crisi entre els seus alumnes, dotat amb 300.000 euros, del qual han fet fins a dues convocatòries més el gener i març del 2013, en les que s’han presentat 205 estudiants –a la primera van rebre 145 sol·licituds–, segons fonts del centre. 

 També el Consell de Govern de l’URV ha aprovat a finals d’abril una “convocatòria extraordinària de beques de col·laboració” de 100.000 euros per a una cinquantena d’estudiants que, per situacions sobrevingudes, no tenen ingressos i no disposen de cap beca pública. 

UNIVERSITAT DE BARCELONA

 Precisament, aquest dimecres la UB ha aprovat un pressupost de 2013 que incloïa un programa propi de beques dotat amb 600.000 euros per pal·liar la pujada de preus de la matrícula i després de concedir-se les beques públiques i constatar que no eren suficients. 

 La vicerectora d’Estudiants i Política Lingüística, Gemma Fonrodona, ha relatat a Europa Press que les primeres ajudes les van establir quan es va iniciar el curs per “donar suport als estudiants i a la societat, ja que si no poden acabar la carrera, la societat també està perdent diners”. 

 Les beques pròpies de la UB se centraran en reequilibrar la diferència de preu entre els llindars de renda concedits de la beca equitat, subvencionar els estudiants als quals s’ha denegat la beca general i ajudar els alumnes repetidors, ja que el preu del crèdit s’incrementa si es cursa per segona vegada una matèria. 

 Fonts de la UPC han assenyalat a Europa Press que no han posat en marxa un programa d’aquest tipus perquè tenen al voltant d’un 0,5% de morositat –uns 200 estudiants–, i aborden les situacions de manera individualitzada; la UPF i la UdG tampoc han aplicat aquesta mesura. ♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere