Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’IDIBELL i el VHIR concedeixen a l’empresa Histocell una patent per al tractament de malalties respiratòries agudes

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

img_81176125_1

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han signat un acord de concessió de llicència, amb l’empresa basca Histocell, d’una patent per al tractament de malalties pulmonars agudes mitjançant cèl·lules mare mesenquimàtiques. Aquestes cèl·lules, administrades per via intravenosa, poden dirigir-se directament als pulmons danyats, de manera que actuen com un «medicament intel·ligent».

 Els estudis han estat desenvolupats per l’equip dirigit per l’investigador del grup Genètica Molecular Humana de l’IDIBELL Josep Maria Aran, juntament amb personal investigador dels grups de recerca de Pneumologia del VHIR i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES). 

 La novetat d’aquesta patent ha estat la introducció de millores mitjançant l’enginyeria genètica que potencien considerablement el poder antiinflamatori i regenerador de les cèl·lules mesenquimàtiques. Aquestes cèl·lules, que han estat extretes de teixit adipós obtingut de liposuccions, són capaces de potenciar la regeneració del teixit pulmonar danyat i de segregar-hi proteïnes antiinflamatòries quan són injectades a la sang. El tractament ha demostrat que és molt efectiu administrat per via intravenosa, ja que aquestes cèl·lules mare són eliminades després que hagin dut a terme la seva funció i, per tant, no hi ha possibilitat de rebuig immunològic. Per aquest motiu és especialment útil per tractar processos aguts. 

 El producte concedit sota llicència a Histocell ha obtingut bons resultats en experiments fets en animals amb destret pulmonar agut, una insuficiència respiratòria molt greu sense tractament efectiu. També se n’ha comprovat l’eficàcia en models animals amb asma al·lèrgic a persulfats, una malaltia equivalent a la que es dóna entre professionals de la perruqueria. Es preveu que la nova tecnologia també podria tenir aplicacions en altres malalties agudes i, fins i tot, en malalties cròniques com l’emfisema pulmonar. 

 No obstant això, encara hauran de passar alguns anys abans que el producte es pugui aplicar en humans, ja que encara no s’han fet assajos clínics en persones. En aquest sentit, la concessió de llicència de la patent a Histocell és fonamental per poder completar aquests estudis i portar el producte al mercat. ♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere