L’AECHE conclou amb la firma d’acords de col•laboració amb més de 135 universitats de països àrabs
Durant la darrera sessió de la Conferència Araboeuropea d’Educació Superior (AECHE), el dissabte 1 de juny, el rector de la UB, Dr. Dídac Ramírez, ha firmat acords de col·laboració amb més de 135 representants d’universitats àrabs. L’objectiu dels acords és establir un marc de cooperació entre la UB i aquestes universitats per iniciar i reforçar iniciatives en els àmbits acadèmics, de recerca, innovació i transferència de coneixement.
L’AECHE, que ha reunit a l’Edifici Històric de la UB des del 30 de maig més de 200 universitats, ha estat organitzada per l’Associació d’Universitats Àrabs (AARU), l’Associació Europea d’Universitats (EUA) i la UB, amb l’objectiu de crear un marc conjunt d’intercanvi de coneixement i cooperació entre els centres d’educació superior, així com de diàleg i entesa mútua entre Europa i els països àrabs. Durant la conferència es va anunciar que l’AECHE tindrà continuïtat amb trobades anuals que s’alternaran en diverses universitats de països àrabs i d’Europa. La Secretaria Permanent de la conferència tindrà la seu a la Universitat de Barcelona.
Les sessions de l’AECHE s’han centrat en temes com ara un programa araboeuropeu de cooperació internacional, la comparabilitat i equivalència entre els sistemes d’educació superior, la recerca i els ensenyaments de doctorat, l’ocupabilitat i perspectives culturals, socials i econòmiques, i la internacionalització de l’educació superior. En la reunió han tingut lloc trobades bilaterals i multilaterals entre els representants de les universitats participants i es presentaran diverses xarxes interuniversitàries.
Acords amb universitats de Mauritània i Palestina
També en el marc de l’AECHE, el rector de la UB, Dr. Dídac Ramírez, es va reunir amb els rectors de les universitats mauritanes de Nouakchott, Sidi O. Mohamed Abdellahi, i de la Universitat Islàmica d’Aïoune, Mohamed Ould Amar, i amb el delegat del rector de la Universitat de Ciències, Tecnologia i Medicina de Nouakchott, El Ghadi Ould Ahmed, així com amb el vicerector de la universitat palestina d’Al-Quds, Hanna Abdel Nour. Amb totes quatre universitats es van firmar acords de col·laboració.
Els acords signats entre les universitats mauritanes, la UB i la Fundació Món-3 preveuen els àmbits de la formació superior en ciències humanes, socials i experimentals; intercanvis en matèria de recerca per al desenvolupament sostenible; transmissió dels coneixements adquirits als sectors de la societat que els necessitin per millorar les condicions de vida, i la posada en marxa de projectes de cooperació per al desenvolupament. El conveni amb aquests centres, que són les tres universitats públiques que actualment existeixen a Mauritània, continua un treball de més de quinze anys de la UB amb el sistema universitari del país, per exemple en l’ensenyament de postgraus, recerques conjuntes i l’edició de publicacions. Aquesta col·laboració, que en els darrers anys ha estat finançada per l’Ajuntament de Barcelona, té lloc principalment en l’àmbit de l’agricultura i el treball per aconseguir garantir la sobirania alimentària. L’acord entre la UB i la Universitat d’Al-Quds abastarà aquests mateixos àmbits, i molt especialment la defensa dels drets humans i la construcció d’una cultura de pau. D’aquesta manera, se segueix una línia de treball que, per exemple, ha suposat l’organització d’una jornada sobre la qüestió de l’aigua a la Universitat de Birzeit i l’elaboració d’una exposició sobre el mateix tema que ha estat itinerant per diverses universitats palestines.
Un dels objectius de l’AECHE era enfortir les relacions de veïnatge entre Europa i el món àrab, així com contribuir a la pau i la solidaritat internacionals. Per aquest motiu, Solidaritat UB ha tingut una presència important en la conferència. ♦