Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat CEU Cardenal Herrera de València desenvolupa un protocol que induïx l’ovulació en les vaques lleteres abans de la inseminació

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 Investigadors de la Universitat CEU Cardenal Herrera de València (CEU-UCH) han desenvolupat un nou protocol a escala mundial per a l’administració de la prostaglandina PFG2a, que millora el grau de luteòlisi que induïx l’ovulació en les vaques lleteres abans de la inseminació artificial, el que potència la fertilitat d’estos animals, segons ha informat esta institució acadèmica en un comunicat. 

 Així, expliquen que l’administració d’una única dosi doble d’este compost luteòlic, davant dels protocols actuals que recomanen dos dosis separades per 24 hores, ha millorat els resultats de luteòlisi de les vaques tractades.

 Este nou protocol, desenvolupat el Grup d’Investigació en Endocrinologia, Immunologia i Fisiopatologia de la reproducció en remugants i èquids de la Facultat de Veterinària, s’ha publicat en una revista nord-americana Journal of Dairy Science.

 Sobre esta qüestió, han destacat que pot contribuir a millorar la productivitat de les granges de producció bovina i reduir les intervencions veterinàries requerides per a este tipus de tractaments.

 Segons assenyalen els autors de l’estudi, una part molt important de la tasca veterinària en el control reproductiu per a maximitzar la producció de les explotacions bovines és la manipulació del cicle estral de les vaques, mitjançant la inducció de la luteòlisi i la consegüent ovulació en estos animals.

 En esta investigació, s’ha pogut demostrar que una dosi doble de prostaglandina PFG2a administrada 3,5 dies després de l’ovulació permet incrementar la luteòlisi parcial de les vaques en un 78% i la total en un 22%. 

 Este resultat demostra que la sensibilitat del cos luti de les vaques front a la PGF2a, es pot veure influenciada també per la dosi administrada i no només per l’edat del cos luti i el nombre de tractaments aplicats a l’animal, com fins ara s’havia establert.

NOU PROTOCOL D’ADMINISTRACIÓ

 A més de l’estudi de la dosi, l’equip d’investigació de la CEU-UCH ha analitzat també el moment idoni d’administració de la prostaglandina. Fins ara, les investigacions més recents recomanaven que este tipus de tractament luteolitíc s’administrara en dos aplicacions espaiades 24 hores, als 5 i 6 dies després de la primera aplicació de l’hormona GnRH, anomenat “protocol de sincronització de 6 dies”, fet que suposa una major necessitat de maneig d’estos animals en les granges. 

 La investigació de la CEU-UCH demostra que este model d’aplicació luteolítica doble pot reemplaçar-se per una única administració de prostaglandina PGF2a en una dosi més elevada, sis dies després d’administrar l’hormona GnRH, sense alterar negativament la resposta luteolítica obtinguda i el diàmetre preovulatori del fol·licle dominant. D’esta manera, es reduïx el maneig dels animals en l’explotacions ramaderes, millorant així el seu benestar. ♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere