Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

UdL: “Els paradigmes cosmològics: passat, present i futur”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 Aquest  proper divendres 7 de juny, a les 19h30, Sala de Graus de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida es durà a terme la conferència: “Els paradigmes cosmològics: passat, present i futur” a càrrec de Gonzalo Vilella.

 Aquesta activitat es realitza amb el suport del Vicerectorat d’Activitats Culturals i Projecció Universitària i de la Societat Astronòmica de Lleida.

 

PRESENTACIÓ

“Els paradigmes cosmològics: passat, present i futur”

 L’ésser humà ha tractat de comprendre el cosmos des de temps previs a l’antiga Grècia. L’organització i els objectes de l’Univers han estat motiu d’estudi des de moltes branques del pensament, que cobreixen la teologia, la filosofia i la ciència en moltes de les seves manifestacions (física, matemàtiques, química, etc…). L’objectiu d’aquesta xerrada és mostrar l’evolució dels models que l’ésser humà ha anat construint per a entendre on som dins de l’univers.

 A la xerrada es mostrarà de forma breu els models cosmològics clàssics, des d’Aristòtil fins a la mecanització de Newton. A continuació, amb les aportacions observacionals d’Edwin Hubble, s’arribarà al coneixement de que l’Univers està poblat de galàxies molt llunyanes, descobrint que l’Univers s’expandeix, en contra dels models previs a Einstein.

 Finalment, la xerrada es centrarà a l’estatus del paradigma contemporani on s’exposarà amb detall quins són els ingredients principals a tenir en compte per a poder explicar les observacions astronòmiques. Es parlarà de la importància de la matèria fosca, del misteri que és l’energia fosca i l’expansió accelerada, s’explicarà què és i que diu la radiació de fons de microones i finalment cap a on ens encaminen les observacions contemporànies.

 La xerrada és oberta al públic en general i no calen coneixements previs de física avançada per comprendre de què parlarem durant l’exposició.
 Gonzalo Vilella Rojo és llicenciat en Físiques per la Universitat de Barcelona, amb especialitat Astrofísica. Un cop acabada la llicenciatura, va fer el màster en Astrofísica oferit per la Universidad Complutense i la Universidad Autónoma de Madrid. A l’actualitat està iniciant la seva tesi doctoral dins del projecte J-PAS (Javalambre Physics of the Accelerated Universe Astrophysical Survey). També és membre de la Societat Astronòmica de Lleida, on col·labora en tasques de divulgació de la física i de l’astronomia.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere