Les universitats esperen que la Generalitat Valenciana abone 23,5 milions abans del 30 de juny per a poder pagar l’extra
Les universitats públiques del País Valencià han arribat a “un principi d’acord” amb la Generalitat perquè esta abone, abans del 30 de juny, 23,5 milions d’euros perquè les institucions acadèmiques puguen fer front a la paga extra dels seus treballadors. A esta quantitat, cal sumar la corresponent a la mensualitat de juny, altres 66 milions per a les cinc entitats educatives.
Així ho ha anunciat el rector de la Universitat d’Alacant (UA) i portaveu de la Conferència de rectors de les universitats públiques valencianes, Manuel Palomar, després de l’acte de presa de possessió del nou rector de la Universitat Politècnica de València (UPV), Francisco Mora, a preguntes dels mitjans sobre la situació del deute de l’administració autonòmica.
Sobre esta qüestió, el màxim responsable de la universitat alacantina ha revelat que existix un principi d’acord amb la Generalitat –que s’està negociat “vis a vis” a la Comissió Mixta creada entre el Consell i les institucions d’educació superior– perquè abans que acabe este mes es transferisquen 23,5 milions d’euros per a poder afrontar la paga extra del personal.
Esta partida es repartiria, previsiblement, entre les tres universitats de major mida –la Universitat de València (UA), la Politècnica i al pròpia UA–, ja que són les que no poden fer front al pagament si no reben este ingrés del Consell. Les dos altres, la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i la Miguel Hernández d’Elx (UMH), poden satisfer la paga extra amb recursos propis, ha explicat.
Palomar ha subratllat la seua confiança que estos diners procedisca “d’una partida nova” i no del pressupost de 2013, perquè en este cas “no seria el mateix”, ha advertit.
“La meta de les universitats públiques és recuperar (del deute) dos transferències corrents perquè, si som capaços d’avançar estes dos transferències, podríem emprendre enguany en una condicions normals”, ha apuntat.
RECUPERAR 100 MILIONS
El rector ha afinat encara més i ha concretat que “l’objectiu és recuperar al voltant de 100 milions d’euros del deute del 2009 a 2012”. “Per baix dels 100 milions estaríem en una situació crítica i complicada mentre que a l’entorn d’esta xifra podríem portar a terme el pagament de l’extra, a proveïdors i inversions”, ha puntualitzat.
Interrogat pel procediment judicial que les universitats públiques podrien iniciar per a exigir el deute al Govern valencià, el portaveu dels rectors valencians ha detallat que, en primer lloc, les cinc institucions acadèmiques presentaran alhora requeriments a l’administració “per a reclamar-li el conjunt de deute acumulat en quatre conceptes: deute històric, acumulat entre 2009 i 2012 –que ha xifrat entre 250 i 300 milions–, els interessos i el Pla Plurianual de Finançament”.
RECURSOS CONTENCIOSOS ADMINISTRATIUS
“Una vegada conteste o no la Generalitat caldrà prendre la decisió per a presentar el contenciós administratiu el contenciós administratiu”, ha continuat Palomar, que ha subratllat que tot això forma part del “context normal d’una relació normal entre la institucions”.
El rector de la UA –que ha reconegut que en 2013 el Consell està pagant puntualment les mensualitats– ha afegit que “afortunadament al capdavant de les institucions hi ha persones molt compromeses amb cada institució i amb el conjunt de la comunitat”. ♦