IQS celebra el cinquè aniversari del seu departament de Bioenginyeria (2007-2013) / URL
La celebració ha comptat amb la participació del Dr. Michael J. Cima, que ha impartit la conferència “Invention and innovation. Discussing the best ways to come up with new ideas”. Cima és l’inventor d’una de les primeres impressores 3D que va permetre crear objectes de plàstic, ceràmica i metall, patentada pel MIT l’any 1993. Curiosament aquesta impressora es va fer servir i es fa servir, encara avui, per imprimir les ceràmiques de la Sagrada Família de Barcelona. Cima també és el director del Programa Lemelson-MIT des del 2009, un programa reconegut a nivell mundial, que treballa per inspirar els joves a ser creatius. Això l’ha convertit en el gurú de la revista Forbes per confeccionar la llista anual dels “inventors” més rellevants del món.
El Dr. Pere Regull, director general de l’Institut Químic de Sarrià, va obrir la sessió de networking & trends protagonitzada pel Dr. Michael J. Cima, professor de Ciència i Enginyeria dels Materials a l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), amb un agraïment a tots els assistents, a alguns directius del món de la indústria, especialment farmacèutica, els estudiants i els professors d’IQS, que van convertir l’acte en una celebració del cinquè aniversari de la creació del Departament de Bioenginyeria IQS 2007-2013, que ha permès impulsar el nou Grau en Biotecnologia que comença amb el nou curs 2013-2014.
El Dr. Regull va valorar la intensa relació entre el MIT i IQS al llarg dels últims vint anys que han permès un fructífer intercanvi d’idees, projectes i persones –alumnes i professors– que ja ha pres carta de naturalesa en les dues institucions. “IQS assumeix a la seva escala i mesura el nexe necessari entre investigació i mercat. El MIT és un referent de la millor manera de sumar les millors idees de la recerca bàsica a les millors solucions de l’enginyeria i portar-les a la indústria i als seus beneficiaris.”
Tot seguit, el Dr. Salvador Borrós, director del Grup d’Enginyeria de Materials GEMAT IQS, va esbossar un perfil del Dr. Cima i va recordar que la seva presència es deu al fet que IQS es troba en contacte amb projectes que marquen el futur de la recerca i del mercat, perquè IQS School of Engineering treballa colze a colze amb departaments com els del MIT. I que aquests contactes estan donant lloc a una eclosió de nous professionals, els bioenginyers i biotecnòlegs del futur. També va descriure la feina del Dr. Cima des dels seus tres perfils: com a mestre, com a investigador i com a emprenedor.
El Dr. Cima és l’inventor d’una de les primeres impressores 3D que va permetre crear objectes de plàstic, ceràmica i metall, patentada pel MIT l’any 1993. Curiosament aquesta impressora es va fer servir i es fa servir, encara avui, per imprimir les ceràmiques de la Sagrada Família de Barcelona. El Dr. Cima és conegut també per ser l’inventor de múltiples dispositius al servei de la salut, i d’una manera molt particular pels seus dispositius d’administració de fàrmacs d’efecte retardat al llarg de les 24 hores del dia i fins i tot que permeten “automatitzar” l’administració de tractaments mèdics de llargs períodes.
A continuació el Dr. Michael J. Cima va impartir una lliçó magistral sobre aquest recorregut entre la invenció i la innovació, amb la seva conferència sobre Invention and innovation. Discussing the best ways to come up with new ideas.
La seva conferència es va centrar en l’explicació molt personal de casos d’invenció i innovació en un context històric d’explosió de grans assoliments mèdics i avenços tecnològics que han aportat millores transcendents a tot el planeta, fins al punt que la invenció es troba en el cor de la societat. En el seu sentit més pur, es pot definir la invenció com la creació per primera vegada d’un producte o d’un procés. La Innovació, en canvi, es produeix quan algú millora o fa una aportació significativa a un producte procés o servei ja existents. Davant l’opció d’inventar o innovar, la majoria dels empresaris opten per l’última. Cal ser realistes i acceptar que la innovació és més desitjable. Però en realitat per què hem de triar? El debat entre la invenció i la innovació és sovint un fals dilema. La innovació tota sola no és suficient. I centrar-se només en noves idees i noves tecnologies enlloc de les necessitats dels clients és el primer pas per fracassar com a empresa tecnològica.
Aquestes conclusions són fruit d’una trajectòria impressionant, que situen el Dr. Cima entre els grans. Compta amb 37 patents als EUA i amb una àmplia experiència empresarial. És cofundador de quatre empreses en el camp de les tecnologies de la salut com MicroChips, un desenvolupador d’administració de fàrmacs basat en microelectrònica i sistemes de diagnòstic, i T2 Biosystems, una companyia mèdica de diagnòstics. Més recentment, ha estat cofundador d’SpringLeaf Therapeutics, una companyia d’especialitats farmacèutiques, i Taris Biomedical, empresa dedicada a la distribució de medicaments per tractar malalties vesiculars.
La recerca del Prof. Cima, com ja s’ha assenyalat, té una relació directa amb la tecnologia més avançada, així com amb la creació de macro i micro dispositius complexos, la ciència dels col·loides, els sistemes microelectromecànics o MEMS i altres microcomponents per a dispositius mèdics que s’utilitzen per a l’administració de fàrmacs i per al diagnòstic, mètodes de desenvolupament d’alt rendiment per a formulacions de materials i formulacions farmacèutiques. Per això és autor o coautor de més de dues-cents publicacions científiques. A més de la recerca de nous materials i de sistemes d’enginyeria per a la millora de la salut humana, està involucrat activament en tractaments contra el càncer, malalties metabòliques, trauma i trastorns urològics.
D’aquí la seva col·laboració amb l’Institut David H. Koch per a la Investigació del Càncer Integral. Una trajectòria que el va portar a ser nomenat director del Programa Lemelson-MIT el 2009, un programa d’àmbit estatunitenc reconegut a nivell mundial, que treballa per inspirar els joves a ser creatius. La seva tasca en aquest programa l’ha convertit en el guru de la revista Forbes que compta amb ell per confeccionar la llista anual dels “inventors” més rellevants del món.
En acabar la seva intervenció, es va obrir un torn de paraules en què es va poder comprovar l’alt interès que havia desvetllat entre els assistents. Directius, professors i sobretot estudiants amb un alt nivell d’implicació van demanar-li aclariments, consells i el secret de l’èxit de la seva trajectòria.
Va tancar l’acte el Dr. Pere Regull reiterant el seu agraïment a tots els presents i en especial al Dr. Michael Cima -vingut expressament dels Estats Units per a aquest acte, convidat per IQS i l’Obra Social “la Caixa”- per les seves lluminoses paraules i estímul per al Departament de Bioenginyeria IQS i a un centre universitari com IQS, de la Universitat Ramon Llull. ♦