Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Dos alumnes de la UPV, elegits en un concurs europeu per a proposar millorar el carril bici que unix València i Alboraia

Notícia anterior
Notícia posterior

 Els estudiants de l’Escola de Camins (Etsiccp) de la Universitat Politècnica de València (UPV) Mª Cristina Medina Martínez i Sergio Torres Gómez han estat seleccionats en el concurs europeu ‘BIKE PAL’. En este certamen, universitaris de tota Europa plantegen una idea per a millorar la seguretat viària dels ciclistes en la seua ciutat d’origen. 

 Però no n’hi ha prou amb la iniciativa, sinó que també cal portar a la pràctica, informa la institució acadèmica, que afegix que la proposta consistix a donar solució a una discontinuïtat d’uns 100 metres de longitud en el carril bici que unix València amb Alboraia.

 Els alumnes amb millors idees són seleccionats per a participar en un curs de formació a Brussel·les on se’ls assessora sobre com han de plantejar el seu projecte amb l’objectiu de convèncer a les autoritats locals perquè es porte cap. Els tres grups amb millors idees i projectes realitzats són els guanyadors del concurs.

 El projecte ‘BIKE PAL’ és un de les moltes iniciatives que està portant a terme el Consell Europeu per a la Seguretat en el Transport (ETSC), organització independent sense ànim de lucre amb seu a Brussel·les dedicada a la reducció del nombre de morts i ferits en el transport a l’àmbit europeu, explica la UPV en un comunicat. 

 El projecte porta tres anys en funcionament i té com a principal objectiu oferir als ciclistes un paquet d’informació, recursos i experiències de sensibilització per a ajudar a millorar significativament la seua seguretat. Promogut per la Comissió Europea i que es desenvoluparà fins a 2015 en tota la UE, està orientat a millorar la seguretat dels ciclistes a la carretera a través de campanyes de sensibilitat, conferències i demostracions pràctiques, entre d’altres iniciatives. El seu objectiu és divulgar les precaucions necessàries per a no córrer riscos al manillar. 

 Amb la finalitat de fer partícips també als estudiants universitaris, ‘BIKE PAL’ realitza cada any un concurs a nivell europeu per a premiar les idees més encertades sobre com reduir la sinistralitat en el col·lectiu ciclista.

DESENVOLUPAMENT 

 Els dos estudiants de la UPV es van animar a participar, ja que són usuaris freqüents de bicicleta i els apassionen els temes relacionats amb la seguretat viària. Després de presentar una idea inicial bastant ambiciosa, a començament de febrer els van comunicar que havien estat seleccionats per a participar en la setmana de formació que s’ha produït a Brussel·les entre els dies 17 i el 23 de març d’enguany.

 Prèvia a l’estada a Brussel·les, van decidir preparar millor la idea i canviar-la parcialment perquè el projecte fora viable i tinguera èxit, ja que després haurien de convèncer a l’Ajuntament perquè l’actuació es realitzara (el cost havia de ser cobert per l’Ajuntament de València o buscar finançament per altres vies). 

 Des de ‘BIKE PAL’ ja havien insistit que havia de ser una actuació poc costosa i de fàcil implantació perquè la idea tingués èxit. Van realitzar una enquesta a través de les xarxes socials per a conèixer els punts més conflictius per als ciclistes a València. Per això, la col·laboració de Carlos Orero, membre actiu de l’associació ciclista València en bici , ha estat essencial. 

 Després d’aquesta enquesta van elegir un punt a la ciutat que es troba al barri de Benimaclet. Es tracta d’una discontinuïtat d’uns 100 metres de longitud en el carril bici que unix València amb Alboraia. És un punt pel qual circulen un alt nombre de ciclistes. La discontinuïtat els obliga a circular per una vorera de menys de dos metres d’amplada o per la calçada, fet que suposa en este últim cas situacions incòmodes donada la reduïda visibilitat existent a l’encreuament i la presència del tramvia de la línia 6.

EXPOSICIÓ A BRUSSEL·LES

 Van exposar la nova idea a Brussel·les i els han indicat els punts més febles a treballar si volien que l’actuació es realitzara. Després de les recomanacions de professors de la UPV, els alumnes es van reunir amb els tècnics de l’Ajuntament per a estudiar una solució per a aquest punt. Després d’una segona reunió se’ls va comunicar que l’actuació es portaria a terme i que les obres començarien en les pròximes setmanes.

 Dilluns passat 3 de juny van començar a executar-se les obres. La durada prevista aproximada és d’una setmana, per la qual cosa l’actuació pot estar completada en pocs dies.

  Aconseguida la realització de l’actuació, els següents passos seran comunicar a BIKE PAL l’èxit del projecte, doncs la idea s’ha portat a la pràctica. A partir d’ací, els alumnes avaluaran els beneficis que va a generar l’actuació per als usuaris del carril bici i faran un informe final que serà avaluat pels jutges experts designats per BIKE PAL. La resolució s’espera per a principis de 2014. ♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere