Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Consell de la Generalitat Valenciana publica el canvi dels Estatuts de la UJI per a incloure les expressions referents a la “llengua catalana”

Notícia anterior
Notícia posterior

 El Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) publica este dilluns un decret del Consell pel que es modifiquen els Estatuts de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló per a donar compliment a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que avala l’ús en esta regulació de les expressions “acadèmicament llengua catalana” i “àmbit lingüístic català”. 

 Els Estatuts de la universitat castellonenc s’han aprovat pel Decret 116/2010 de 27 d’agost del Consell però la UJI va interposar un recurs davant de la sala del contenciós administratiu del TSJCV contra el canvi dels seus Estatuts –que havien estat aprovats pel claustre– efectuats per la Generalitat Valenciana.

 El 10 de maig de 2012, la sala va dictar una resolució en la qual estimava en part el recurs de la institució acadèmica i, per tant, va ratificar l’ús de les expressions “acadèmicament llengua catalana” i “àmbit lingüístic català” en les seues normes, tot i que ha rebutjat, en canvi, la utilització de “País Valencià” com a equivalent de “Comunitat Valenciana”.

 En concret, el tribunal va acceptar les mencions estatutàries relatives a l’article 5.i) que es referix al valencià com una llengua anomenada “acadèmicament llengua catalana” i la disposició addicional 13a, en què s’esmenta l'”àmbit lingüístic català”. Tot i això, desestima la denominació “País Valencià” continguda en el Preàmbul del text.

 Respecte a la menció “acadèmicament llengua catalana”, la sentència no va haver de pronunciar-se novament sobre el fons de la qüestió a l’haver-se aplanat la Generalitat en este punt al recurs i ser, a més, una qüestió sobre la qual ja s’han pronunciat a favor en reiterades ocasions els tribunals i, entre d’altres, el Tribunal Constitucional en sentència de 21 d’abril de 1997.

 Pel que fa a la disposició addicional 13a –“àmbit lingüístic català”–, la sala va entendre que esta expressió no té un abast diferent al d'”acadèmicament llengua catalana”, com també pot denominar-se al valencià a l’àmbit universitari, sense que això contradiga l’Estatut d’Autonomia.

NO S’ACCEPTA “PAÍS VALENCIÀ”

 Per contra, es va desestimar la denominació “País Valencià” continguda en el preàmbul per entendre el tribunal que no s’utilitza com antecedent històric, sinó per a definir així a la Comunitat Valenciana, el que és contrari a l’Estatut d’Autonomia, com ja va fallar el mateix TSJ en sentència de 7 d’abril del 2005.

 Mitjançant un acord de 2 d’octubre de 2012, el TSJ va comunicar que esta sentència havia estat declarada ferm “a fi que es portara a pur i a causa d’efecte les declaracions contingudes en la decisió”. Per part seua, la UJI va sol·licitar el passat 22 d’abril l’execució de la resolució. 

 Per tot això, a proposta de la consellera d’Educació, Cultura i Esport i prèvia deliberació del Consell en la seua reunió del 7 de juny s’ha publicat este decret, l’article únic de la qual modifica els Estatuts de la UJI d’acord amb el contingut de la sentència. 

REDACCIÓ DEFINITIVA

 La redacció definitiva del text és la següent: “Article 5, apartat i: Potenciar el coneixement i l’ús de la llengua pròpia, valencià segons l’Estatut d’Autonomia, acadèmicament llengua catalana, atenent la seua consolidació i plena normalització en tota la comunitat universitària”.

 I afegix: “Disposició addicional tretzena: la Universitat Jaume I promourà una col·laboració especial amb les altres universitats de l’àmbit lingüístic català a través de la Xarxa Vives d’Universitats”. ♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere