Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Protegir el mòbil / UPV UV

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 moviles_y_virus

 A l’Estat espanyol, prop de 360.000 telèfons intel·ligents (smartphones) a l’any estan en risc de veure’s infectats per algun virus. Aquesta és una de les conclusions d’un estudi desenvolupat per investigadors de l’Institut de Matemàtica Multidisciplinària de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Departament d’Estadística i Investigació Operativa de la Universitat de València (UVEG).

 En el treball, els investigadors han quantificat el nombre de mòbils Android que poden veure’s afectats per algun atac; amb aquesta finalitat, han aplicat un model de simulació computacional basat en agents. Aquest model intenta reproduir el comportament de l’usuari de mòbil (l’agent) i el de les botigues electròniques (markets) des d’on es descarreguen les aplicacions (app mòbils). Com a font d’informació, l’estudi parteix de diferents treballs científics i d’un gran conjunt de dades de les botigues d’aplicacions d’Android. “Hem realitzat més de 100.000 simulacions del model i, posteriorment, hem analitzat les dades obtingudes en els resultats”, apunta Juan Carlos Cortés, subdirector i investigador de l’Institut de Matemàtica Multidisciplinària de la UPV.

 Pel que fa a l’usuari, l’estudi analitza la freqüència amb què es descarreguen app mòbils; si ho fan des dels llocs oficials o no; si han canviat de mòbil en els últims mesos; si tenen el sistema operatiu actualitzat, o si compten o no amb antivirus. “Hem tingut en compte també el modus operandi de les persones que programen aplicacions amb programari maliciós (malware), que normalment el que fan és seleccionar una aplicació popular, introduir-li un codi maliciós i tornar a pujar-la a la botiga electrònica”, explica Juan Alegre, estudiant de doctorat i investigador de l’Institut de Matemàtica Multidisciplinària de la UPV.

 Els investigadors de la UPV i la UVEG han fet una anàlisi detallada dels diferents tipus de programari maliciós amb els quals es pot infectar el mòbil, centrant-se sobretot en els que fan càrrecs de diners a l’usuari (financial charges). “Pràcticament la meitat dels telèfons intel·ligents infectats tenen aquest tipus de virus. Ara, estem avaluant el cost global que té per als usuaris haver patit en el seu mòbil aquest tipus de virus”, afig Francisco Santonja, investigador del Departament d’Estadística i Investigació Operativa de la UVEG.

 D’altra banda, en l’anàlisi de les botigues electròniques han tingut en compte l’evolució del nombre d’aplicacions descarregades al llarg dels mesos, la popularitat d’aquestes, quantes són programari maliciós, quins mecanismes usen les botigues electròniques per a detectar-ho, l’efectivitat que tenen, etc.

 “Actualment, cada mes, entre el dos i el quatre per mil de terminals poden patir un atac; des de juliol del 2011 fins avui hem estimat que al voltant del 6,5% dels mòbils han pogut ser infectats per algun virus. I el que fa que les xifres no siguen majors és que, de mitjana, els usuaris canvien de terminal cada onze o dotze mesos”, conclou Rafael Villanueva, investigador de l’Institut de Matemàtica Multidisciplinària de la UPV. ♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere