Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Científics catalans i valencians signen 8 dels 50 articles més citats del 2012

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 ScienceWatch, el portal web gratuït de Thomson Reuters dedicat a mètriques de la recerca científica i anàlisi de la productivitat investigadora, ha publicat l’informe “The Hottest Scientific Researchers and Research”. Aquest estudi detecta els investigadors que han publicat un major nombre de treball de referència en els dos darrers anys, així com els articles de l’any 2012 que van ser més citats durant el mateix any. L’anàlisi de les dades posa de manifest una notícia excel·lent: la participació destacada d’investigadors d’institucions catalanes i valencianes en els articles d’avantguarda.

 En primer lloc, l’informe identifica els 21 investigadors amb major quantitat de hot papers, és a dir, documents publicats els 2 darrers anys amb un nombre de citacions notablement superior a la resta de documents de la mateixa revista. En aquest cas, no hi ha cap científic dels territoris de llengua i cultura catalanes.

 D’altra banda, Science Watch selecciona els 51 articles originals de l’any 2012 que han rebut més citacions fins el mes de desembre (s’han exclòs revisions i altres tipus de documents). Cal tenir en compte que els resultats estan fortament concentrats en determinades categories temàtiques  i en un grup petit de revistes d’alt impacte: New England Journal of Medicine, Nature, Physics Letters B, Science, Physical Review Letters, Lancet, Journal of the American Medical Association i Journal of High Energy Physics. Pel que fa al repartiment temàtic, les categories més representades són medicina (19 articles), física (14), materials (6), genètica (4) i ciències de l’espai (3).

 Dels 51 articles més citats del 2012, 13 presenten participació espanyola. Ara bé, la distribució per comunitats autònomes demostra que Catalunya és capdavantera a l’Estat espanyol, amb 8 articles (4 de física, 3 de medicina i 1 de ciència de l’espai). D’altra banda, el País Valencià també té una presència destacada, amb 4 articles, tots de física.

La distribució per institucions catalanes i valencianes és la següent:

– Universitat Autònoma de Barcelona (UAB): 5 articles
– Institut de Física d’Altes Energies (IFAE): 4 documents
– Universitat de València (UV): 4 documents
– Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC/UV): 4 documents
– Hospital Universitari de Bellvitge: 1 document
– Hospital Vall d’Hebron: 1 document
– Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC): 1 document
– Universitat de Barcelona (UB): 1 document
– Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO): 1 document (a més, el Dr. Josep Baselga signa un altre article des de la seva institució nord-americana). ♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere