Més de 72.000 proves de la UOC per a 35.000 estudiants en 24 punts de tot l’Estat i Andorra
La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) va posar en marxa des del dissabte passat la major logística que es fa a Catalunya per a realitzar unes proves d’avaluació final. La Universitat mobilitza un total de 1.400 efectius als diferents espais repartits per tot l’Estat i Andorra per poder gestionar i coordinar l’examinació de 35.000 estudiants, una xifra que supera la de la selectivitat en nombre d’avaluats.
Un total de 35.000 estudiants de la UOC a tot l’Estat i Andorra assistiran entre aquest dissabte 15, el dissabte 22 i el dimecres 26 de juny a una de les vint-i-quatre diferents seus d’examen on es realitzaran les proves d’avaluació finals corresponents al segon semestre del curs 2012-2013. Les característiques no presencials de la universitat virtual i l’elevat nombre d’estudiants repartits per tot Catalunya i l’Estat obliga a posar en marxa un operatiu logístic que mobilitza unes 1.400 persones per a la gestió i coordinació dels diferents espais perquè els estudiants puguin realitzar algun dels tres tipus de proves existents en funció del sistema d’avaluació que hagin seguit.
En conjunt es repartiran més de 72.000 qüestionaris per examinar els estudiants d’un total de 2.500 assignatures. En tres anys i mig aquest nombre de qüestionaris s’ha incrementat un 30% i donarà lloc a unes 120.000 notes finals, bona part de les quals es comunicarà per missatge de mòbil als estudiants que així ho hagin sol·licitat.
Una vintena de seus d’exàmens
Les 24 seus d’exàmens es concentren majoritàriament a Catalunya, tot i que 15 d’aquestes són a altres punts de l’Estat i a Andorra. Això equival a l’ús d’unes 350 aules. La majoria de proves es realitzen en els aularis habilitats a Barcelona i l’àrea metropolitana (les facultats de la UB de Filosofia, Geografia i Història i de Física i de Química, a més de la Facultat de Psicologia i Lletres de la UAB); però també destaquen altres punts com el de Girona (Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UdG) i Reus (Tecnoparc). A Lleida la seu d’examen estarà ubicada a La Llotja, el Palau de Congressos, i a les Terres de l’Ebre a l’IES Joaquín Bau de Tortosa. Pel que fa a la Catalunya central, els espais on es realitzaran els exàmens són l’Escola Politècnica de la UPC a Manresa i el Seminari de Vic.
Fora de Catalunya, les seus d’exàmens que acolliran més estudiants són a Madrid (Universitat Carlos III, a Leganés), a Mallorca (Edifici Ramon Llull, al campus de la UIB) i a València (ADEIT, Fundació Universitat Empresa de la UV). A Alacant la seu d’exàmens es troba a la Universitat Miguel Hernández, i a Castelló, a la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I. També hi haurà habilitats espais a les seus de la UIB a Menorca i Eivissa.
La resta de proves es fan a Andalusia (Universitat Pablo de Olavide de Sevilla i a l’Escola d’Informàtica i Telecomunicacions de la Universitat de Màlaga), les Illes Canàries (Cambra de Comerç de Santa Cruz de Tenerife i Edifici d’Informàtica i Matemàtiques de la Universitat de Las Palmas), Galícia (Facultat de Dret de la Universitat de La Corunya), País Basc (Bilbao Exhibition Centre-BEC) i Aragó (Facultat de Dret de la Universitat de Saragossa).
Proves sense paper
Andorra acull l’única seu d’examen fora de l’Estat. En aquest punt la UOC continua amb una prova pilot d’avaluació sense paper i amb ordinador, amb la voluntat d’avançar cap a la sostenibilitat i reduir l’impacte mediambiental, ateses les 250.000 còpies d’exàmens que es realitzen durant aquests tres dies. També fora de l’Estat gairebé 1.400 estudiants han estat avaluats de manera virtual durant aquest semestre en residir a l’estranger.
Perfil de l’estudiant UOC
El perfil d’estudiant de la UOC és un perfil molt diferent del de la majoria d’institucions universitàries. Segons diverses estadístiques, el perfil majoritari és el d’una dona entre 21 i 35 anys. Aquestes dades apunten que un 90% dels estudiants treballen a temps complet i un 66% tenen una titulació prèvia. Aquest és un dels motius pels quals les proves es realitzen en diferents dies, dos en cap de setmana. Les proves es distribueixen en tres tipus en funció de si l’estudiant ha superat l’avaluació contínua o no durant el semestre: les proves de validació (PV) tenen una durada de trenta minuts; les proves de síntesi (PS), una durada màxima d’una hora, i els exàmens finals (EX) i les proves finals (PF), una durada de dues hores. Les proves d’avaluació inclouen estudiants de grau, titulacions del pla antic, màsters universitaris, doctorat i formació de postgrau, i també altres formacions com l’Ateneu Universitari, l’Escola de Llengües, la prova de català o les proves d’accés per a més grans de 25 i 45 anys. A partir del 9 de juliol es difondran les notes finals definitives. ♦