Una nova teràpia experimental redueix en un 90% la metàstasi de melanoma en el pulmó / UPF
Científics de l’Estat espanyol han desenvolupat una nova teràpia que ha permès reduir en un 90% la metàstasi del melanoma maligne en el pulmó en un model animal. Tot i que es troba encara en una fase experimental, els investigadors creuen que podria convertir-se en una eina terapèutica molt prometedora davant de la metàstasi.
Esta investigació, liderada pel Consell Superior d’Investigacions en col·laboració amb la Universitat de Granada, el Centre de Genòmica i Investigació Oncològica i la Universitat Pompeu Fabra, revela que els inhibidors de l’enzim PARP tenen un efecte antimetàstasic en el càncer de pell tipus melanoma, una nova propietat d’estos inhibidors fins ara inèdita.
El treball, publicat a l’últim número de la revista ‘PLOS Genetics’, descobrix que els inhibidors de l’enzim PARP, una molècula clau en la reparació dels danys induïts sobre l’AND, pot ser una via per a noves teràpia.
“Estan emergint com a eines terapèutiques molt prometedores davant del càncer i actualment estan i han estat utilitzades en diversos assajos clínics. És, per tant, molt important comprendre els mecanismes moleculars d’estos compostos en la seua acció antitumoral”, explica l’investigador del CSIC Javier Oliver, de l’Institut de Parasitologia i Biomedicina López Neyra.
Els resultats, provats en ratolins, han demostrat la capacitat de PARP per a regular l’expressió de factors com la vimentina i la VE-cadherina, que són claus en la dinàmica de les cèl·lules vasculars situades a l’entorn del tumor i en els processos de la seua transformació maligna, com ara el mimetisme vascular i l’adquisició de propietats invasives.
“La metàstasi és la disseminació de cèl·lules invasives del tumor des del lloc on s’origina cap a altres parts del cos, i és causa de la immensa majoria de la mortalitat relacionada amb els tumors sòlids”, destaca Oliver. ♦