Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Investigadors de la Universitat d’Alacant dissenyen un programari per a la detecció d’alteracions en la visió del color

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 Investigadors de la Universitat d’Alacant han desenvolupat un nou programari que permetrà interpretar la visió de persones afectades per alteracions en la visió del color.

 La tecnologia, desenvolupada pel Grup d’Investigació d’Òptica i Percepció Visual de la UA, en col·laboració amb investigadors del Grup de Visió de la Universitat de València, és aplicable en gran varietat de sectors com, per exemple, el disseny gràfic, el joguet, l’accessibilitat, la selecció de personal, recursos humans, i el sector de l’optometria.

 La percepció del color pot resultar clau en camps tan diferents com la ciència, la indústria o l’oci. En la indústria hi ha sectors on és bàsic el control de la reproducció dels colors així com la correcta visualització que en fa el consumidor. “Ens referim, per exemple, al disseny de videojocs, pàgines web, pintures, llibres educatius, control de qualitat en alimentació i productes manufacturats, etc. A més, hi ha nombroses ocupacions en què els professionals han de posseir una bona visió dels colors, fins i tot en alguns casos és normatiu. Per exemple, pilots d’avió, bombers, policia, mecànics i en general qualsevol professió on es treballe amb codis de colors”, explica la professora Dolores de Fez Saiz, responsable del Grup de Recerca d’Òptica i Percepció Visual.

 “La gamma de colors percebuda per un subjecte amb problemes de visió en el color és més reduïda que per al cas d’un subjecte normal, per la qual cosa pot ocórrer que diferents objectes de l’escena presenten el mateix aspecte i no puguen distingir-se entre si. Un correcte disseny de la gamma de colors original pot evitar aquests problemes, ja que encara que el subjecte amb problemes en la visió del color no perceba els colors, sí tindrà informació per a distingir-los com a diferents i per tant pertanyents a diferents objectes”, hi apunta Dolores de Fez.

 El programari desenvolupat permet simular la percepció que té un subjecte amb diferents alteracions de la visió del color. “Per a això, tan sols és necessari disposar d’una imatge digital o un arxiu de video i seleccionar un dels tres tipus de visió del color alterada. A més, permet que els usuaris experts seleccionen diferents models de visió del color, condicions d’adaptació i formats d’eixida. D’aquesta forma, podem saber si una escena determinada pot ser interpretada correctament quan el subjecte que té el problema la veja, o si perd part de la informació”, hi afig Dolores de Fez.

 La tecnologia ha sigut provada en condicions reals i es pot personalitzar segons les necessitats de l’empresa o d’una alteració en particular. Així mateix, es pot utilitzar com a etapa prèvia en el disseny d’un producte perquè el client objectiu amb una alteració en la percepció del color l’interprete correctament. L’ús del programari és senzill i no és necessari ser un expert en temes òptics. ♦

 ——

IMATGE: Imatge de la prova d’Ishihara utilitzada per a diagnosticar i classificar alteracions en la visió de colors com el daltonisme.

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere