Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Plataforma en Defensa de la Universitat diu que el deute de 1.000 milions de la Generalitat Valenciana “amenaça” el servei públic

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 249px-Escudo_de_la_Comunidad_Valenciana.svg

 La Plataforma en Defensa de la Universitat Pública assegura que “el deute de la Generalitat Valenciana amb les universitats públiques de la Comunitat se situa en prop dels 1.000 milions d’euros, el que impossibilita el normal desenvolupament del treball universitari de docència i investigació i encara més qualsevol política de millora de la seua qualitat”. 

 “L’incompliment per part del Consell de les seues obligacions periòdiques de pagament ha provocat ja nombrosos problemes de tresoreria a les universitats, posa en perill el pagament de les nòmines del personal universitari i dels compromisos amb proveïdors i amenaça greument la continuïtat en la prestació del servici públic de la Universitat”, advertix el col·lectiu en un comunicat. 

 En este context, la plataforma exigix a la Generalitat Valenciana i al Govern central que “rectifiquen i retiren les seues polítiques, que no pretenen resoldre la crisi econòmica, sinó deteriorar el sistema públic d’educació superior, en benefici de la iniciativa privada, i atemptar contra els nostres drets fonamentals”. 

 Alhora, reclama a dels equips rectorals de les universitats públiques valencianes “una major fermesa davant dels poders públics en defensa de la universitat pública, democràtica i de qualitat que hem construït durant dècades”.

 Segons l’opinió d’esta entitat, “el Govern del PP pretén, amb l’excusa de la crisi, tirar endavant un atac sense precedents a la universitat pública”. “Este procés –prosseguix– ja s’ha començat amb l’anomenat ‘Informe dels experts’, que proposa tota una sèrie de mesures que suposarien, cas de ser portades a la pràctica, canvis estructurals en el model d’Universitat pública que s’ha consolidat des de la transició democràtica a través de governs de diferent color polític”.

MÉS UNIVERSITATS PRIVADES QUE PÚBLIQUES 

 Des del col·lectiu agreguen que “l’orientació d’esta contrareforma universitària passa fonamentalment per la mercantilització de la universitat, la seua submissió als interessos econòmics, la supressió de la democràcia en el seu govern intern i l’aposta clara per les universitats privades”. En este punt, apunten que “no és res casual” que el curs pròxim existiran a la Comunitat Valenciana “més universitats privades que públiques, amb tot el suport i les benediccions de la Generalitat”. 

 “El model que es proposa menysprea obertament l’activitat docent. Això és contradictori amb la declaració que la Universitat es deu a la societat. No hi ha cap interés del Govern per incrementar la qualitat docent i quan es planteja esta qüestió s’associa la suposada qualitat de la docència només amb el valor dels títols universitaris per al mercat laboral. La investigació, al seu torn, es vol totalment sotmesa a criteris mercantilistes i a la seua utilitat per al món empresarial”, insistixen. 

“ATACAR L’AUTONOMIA”

 En la mateixa línia, denuncien que el Ministeri d’Educació “pretén atacar el model d’autonomia i de participació democràtica en la gestió de les Universitats apostant per l’intervencionisme dels governs autonòmics, la ingerència d’agents externs a la comunitat universitària i la liquidació de la democràcia interna de les universitats”. “Un model particularment rebutjable en la seua proposta de reducció al mínim de la participació dels estudiants i del Personal d’Administració i Servicis”. 

 D’altra banda, critiquen “la política de fort augment de les taxes universitàries, de reducció de les beques i d’imposició de criteris molt restrictius per a la seua concessió està expulsant de la Universitat pública moltes persones, provocant la seua exclusió de l’ensenyament superior per raons econòmiques”. ♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere