Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Un projecte europeu coordinat pel LIM de la Politècnica de Catalunya, premiat com a millor recerca de 2013

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 El projecte europeu Field-AC, liderat pel Laboratori d’Enginyeria Marítima (LIM) de la Universitat Politècnica de Catalunya • BarcelonaTech (UPC), ha estat seleccionat per la Comissió Europea (CE) com el millor projecte d’R+D centrat en l’ús d’observacions terrestres, sobretot mitjançant satèl·lits, per controlar les zones costaneres. El projecte ha estat reconegut entre altres 800 propostes finançades dins del ‘Setè programa marc d’R+D de la Unió Europea’.

 El projecte, dirigit pel professor Agustín Sánchez-Arcilla, ha obtingut els millors resultats en la seva àrea, segons la CE. Els científics han desenvolupat i posat a punt una cascada de models numèrics per predir l’impacte de tempestes presents i futures a les platges del litoral català, a partir de les dades meteorològiques, d’onatge i de corrents disponibles. Una de les novetats d’aquest projecte és que incorpora també les dades de les descàrregues de pluja en rius i rieres de la zona costanera.

 El model d’alta resolució que s’ha desenvolupat servirà, doncs, per preveure i veure l’impacte de les pluges i tempestes sobre la qualitat de les aigües de bany, la presència de contaminants, la trajectòria d’abocaments de petroli i el moviment de meduses. 

 En aquest projecte s’ha millorat la qualitat de les simulacions i, per tant, de les prediccions. El model construït servirà a les administracions per calcular i preveure, per exemple, quan cal advertir que una platja concreta no és recomanable per al bany. ♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere