Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Tecnatox dissenya una aplicació mòbil per conèixer els contaminants presents a la dieta / URV

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El centre de recerca TecnATox de la Universitat Rovira i Virgili ha dissenya una aplicació mòbil i gratuïta, Ribefood 13, per conèixer els contaminants presents a la dieta. Està enfocada a optimitzar la dieta personal en funció dels riscos per la ingesta de contaminants ambientals, d’una banda, i dels beneficis a través dels nutrients, de l’altra.

 L’aplicació de Ribefood-2013 (es troba amb el nom Ribefood) permet, d’una manera personalitzada, minimitzar l’exposició dietètica a contaminants químics mantenint els nutrients necessaris per una dieta equilibrada. Mitjançant aquesta aplicació, es poden dissenyar menús setmanals a mida de cada persona, tenint en compte els nivells dels macro- i micro-nutrients, així com dels contaminants alimentaris segons dades prèviament obtingudes d’estudis científics. 

 A més i com a diferència important respecte els programes informàtics que ja havia desenvolupat fins al moment el grup de recerca Tecnatox, Ribefood-2013 incorpora mòduls específics per a persones amb patologies concretes, com són la  hipertensió, la diabetis, la celiaquia o la intolerància/al•lèrgia a certs grups d’aliments (fruits secs, lactosa o peix).

 L’aplicació ha estat dissenyada, desenvolupada i comercialitzada per investigadors del Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la URV, sota la direcció del Dr. Josep Lluís Domingo, catedràtic de Toxicologia de la la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, i amb la col•laboració del grup de recerca Gret-Ceretox de la UB, sota la direcció del catedràtic de la Facultat de Farmàcia i del Campus de l’Alimentació de Torribera, Dr. Joan M. Llobet.

 El doctor Domingo ha remarcat que l’aplicació “no pretén substituir la tasca dels professionals –metges i nutricionistes- sinó que l’eina és un suport a la seva tasca”. El disseny i la posada en funcionament d’aquesta eina ha estat una tasca de tres anys de durada i, per incorporar les dades, s’han basat amb tots els estudis previs que el grup de recerca ha elaborat els últims anys: la selecció dels aliments segons el contingut recomanat de nutrients i els nivells més baixos d’agents contaminants, la freqüència òptima de consum, i la mida òptima de la ració.

 Els usuaris de l’aplicació se la podran descarregar, entrar el seu perfil personal i els aliments que consumeixen durant el dia. A partir d’aquí l’aplicació calcula els nutrients i els contaminants que es consumeixen, i fa propostes de modificació d’alguns dels aliments per d’altres per tal que l’usuari  minimitzi la ingesta de determinats contaminants i que tingui una dieta equilibrada en nutrients.

 Està disponible en sistemes iOS i Android a través de les plataformes digitals de descàrrega (AppStore i Google Play, respectivament), amb versions diferenciades per a mòbils i tauletes. ♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere