Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana es defineixen sobre les beques estatals universitaries

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

becas

El Govern de la Generalitat demana beques “suficients” per a Catalunya i insisteix a l’Estat que cedeixi la seva gestió

 El secretari d’Universitats i Investigació de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà, ha insistit aquest dimecres a demanar a l’executiu central la transferència de la gestió de les beques universitàries i ha demanat que la dotació destinada als alumnes catalans sigui “suficient”, després que el Ministeri d’Educació hi hagi reconegut una reducció del 5% del nombre d’alumnes becats a l’Estat.

 Ho ha dit en declaracions als mitjans després de presentar el nou Pla de Doctorat Industrial a Barcelona, on ha criticat que el Ministeri penalitza els estudiants augmentant l’exigència acadèmica com requisit per obtenir aquesta subvenció, ja que a partir d’ara els alumnes hauran de tenir fins a un màxim de 6,5 de mitjana, a més dels criteris econòmics de la renda familiar.

 Ha expressat que el fet de becar amb diners públics només la primera vegada que es cursa una assignatura ja és un “criteri acadèmic” per donar una primera oportunitat als estudiants, per la qual cosa no s’ha mostrat partidari d’aquesta nova exigència.

 Així, ha atribuït la proposta del Ministeri a un “mecanisme per reduir pressupost”, el que ha titllat de deslleialtat institucional, ja que la Generalitat ha augmentat les beques en aquest curs per sumar i no perquè el Govern central aprofiti per reduir la partida, ha assenyalat.

 A través de les beques Equidad, la Generalitat ha augmentat en 19.000 el nombre d’estudiants becats, el que ha fet per compensar la pujada del 66% del preu de matrícula que han patit el 40% dels estudiants catalans.

 En relació amb la transferència de la gestió de les beques, Castellà, que es reunirà amb responsables del Ministeri d’Educació el 25 de juny, ha dit que el Ministeri no els ha tancat “cap porta” a l’hora de dialogar, si bé tampoc s’ha produït cap avanç, i ha recordat que el Tribunal Constitucional (TC) ha donat la raó a la Generalitat en aquesta qüestió.

 

La Generalitat Valenciana no veu “tremendament exigent” una nota mitjana de 5,5 o 6 punts per a accedir a les beques generals
 El secretari autonòmic d’Educació de la Generalitat Valenciana, Rafael Carbonell, considera que “no és tremendament exigent” que l’Estat plantege una nota mitjana de 5,5 o 6 punts per a accedir a les beques generals que es concedixen per als estudis universitaris. 

 Carbonell s’ha expressat d’esta manera a la Comissió d’Educació i Cultura de les Corts en la compareixença sol·licitada per l’oposició perquè explique els “problemes derivats de la gestió de beques de matrícula per a estudiants universitaris”. 

 En este sentit, ha recordat que esta vesprada hi ha una conferència d’Educació a Madrid que versarà sobre els criteris generals de beques i “nosaltres som partidaris, recordant que es tracta d’estudis postobligatotoris i universitaris, som partidaris sempre de conjugar la renda amb el rendiment acadèmic, que no és tremendament exigent, si l’Estat planteja una nota mitjana de 5,5 o 6 punts”, ha dit.

 Els responsables autonòmics d’Educació es reunixen este dimecres en Conferència Sectorial amb el ministre del ram, José Ignacio Wert, per analitzar el projecte de Reial Decret regulador de les beques i ajudes a l’estudi, que ha iniciat la seua tramitació esta setmana i es troba en fase de consulta.

 Durant la reunió, les comunitats autònomes tindran oportunitat de fer aportacions al text, que serà a més dictaminat pel Consell d’Universitats i la Conferència Sectorial de Política Universitària abans d’arribar al Consell de Ministres, on serà aprovat, previsiblement, en la primera quinzena del mes de juliol.

 Pel que fa al motiu de la convocatòria de la Comissió, els grups de l’oposició han recordat que en el curs passat, la Conselleria d’Educació ha publicat una llista definitiva de beques universitàries diferent del provisional perquè s’havia sobrepassat el límit pressupostari previst per a la concessió d’estes ajudes. En este sentit, Carbonell ha precisat que la diferència entre beneficiaris de la resolució provisional i la definitiva ha estat de 16. 

 Des dels grups de l’oposició han lamentat que a estudiants “que ja havien fet una previsió de despesa, se li va denegar la beca”, ha apuntat el diputat de Compromís Josep Maria Pañella. En esta línia, la parlamentària socialista Pilar Sarrión ha criticat la “temporalitat” amb la qual es comunica la concessió de les beques, perquè es fa amb el curs ja començat. Alhora, ha apuntat també que la beca Erasmus va condicionada a la percepció de les beques de la Generalitat, de manera que estos alumnes no han pogut gaudir d’ella. 

 El secretari autonòmic ha admés sobre esta qüestió que “seria desitjable avançar tant com es puga avançar la tramitació de les beques”, tot i que ha assenyalat que això, en part, “depén del Ministeri”. 

“ENSOPEGAR AMB LA MATEIXA PEDRA”

 D’altra banda, la síndica d’EUPV, Marga Sanz, ha advertit que la Conselleria “està tornant a ensopegar en la mateixa pedra perquè l’ordre per a les beques 2012-2013 s’ha publicat el 10 de gener”. 

 Alhora, els grups de l’oposició han reprotxat a la Conselleria que estigui “retallant” en la concessió de beques perquè, tot i que es digui que s’ha incrementat la quantitat de les mateixes, també s’han pujat les taxes universitàries. Tot i això, Carbonell ha defensat que en el sistema universitari valencià, “al voltant de 50.000 alumnes reben beques, això en la pràctica significa un de cada tres alumnes, el que és un percentatge molt important”, ha afirmat. ♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere