Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Les tauletes digitals milloren l’aprenentatge a l’aula / Universitat Autònoma de Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

peremarquesweb

Utilitzar tauletes digitals per realitzar activitats d’aprenentatge a les aules millora la comprensió dels temes, les competències digitals, la creativitat, l’aprenentatge autònom i la motivació. Aquesta és la conclusió del 87% dels professors que durant el curs 2012-2013 han participat en una investigació sobre l’ús educatiu de les tauletes digitals, dirigida per l’investigador de la UAB Pere Marquès.

 

 Durant el curs 2012-2013, més de 2.000 alumnes i 150 professors d’educació infantil, primària, secundària i educació especial han participat en un estudi per identificar les millors activitats d’aprenentatge amb tauletes, així com els avantatges i les problemàtiques associades al seu ús.

 Al llarg de l’estudi, coordinat per Pere Marquès, director del grup Didàctica, Innovació i Multimèdia (DIM-UAB) del Departament de Pedagogia Aplicada de la UAB, les activitats més habituals dels estudiants han estat buscar informació a Internet (consultant enciclopèdies, premsa i entorns 2.0); veure i escoltar audiovisuals (música, animacions i vídeos); fer fotos o vídeos i gravar àudio; utilitzar aplicacions ofimàtiques (edició de textos, presentacions multimèdia, fulls de càlcul); comunicar-se amb els companys i amb el professor (a través de missatges de correu electrònic o utilitzant les xarxes socials); buscar a Internet recursos sobre la lliçó per mostrar-los en la pissarra digital; estudiar i fer exercicis amb aplicacions educatives i altres recursos accessibles amb els navegadors; prendre notes i apunts (mitjançant veu o text), fer dibuixos i compartir informació i arxius, entre d’altres.
  

 La meitat dels centres que han participat en l’estudi han utilitzat les tauletes més del 30% del temps setmanal de classe, i en un 73% dels casos els estudiants també van treballar amb la tauleta a casa. El 45% dels dispositius eren propietat dels alumnes.

   L’estudi destaca un gran nombre d’avantatges en l’ús de tauletes digitals, com l’accés a fonts d’informació a Internet, la portabilitat de la tauleta i la multifuncionalitat, ja que facilita recursos per a activitats d’aprenentatge diferents. A més, els investigadors consideren que les tauletes digitals conviden a aplicar metodologies centrades en l’estudiant i en la seva autonomia, faciliten el tractament de la diversitat dels alumnes (mitjançant la personalització dels continguts i de les activitats de reforç), difonen les competències digitals en els entorns familiars i faciliten l’ús d’entorns col·laboratius, dissenyats per compartir la informació. Entre els inconvenients observats en la investigació, s’incideix en que més del 90% del professorat considera que aquests dispositius impliquen més temps per preparar les classes, especialment per buscar i crear recursos per als alumnes.
 
 L’estudi destaca l’impacte en l’aprenentatge de l’estudiant. El 87% dels professors afirmen que contribueix a millorar els aprenentatges dels alumnes en general. Més del 90% dels professors manifesta que facilita l’aprenentatge autònom (ja que la tauleta proporciona interacció i eines), i que incrementa el desenvolupament de les competències digitals dels estudiants, millora la comprensió (amb imatges, simulacions i vídeos), afavoreix la creativitat (permet ampliar i organitzar la informació o discutir idees) i incrementa la motivació i implicació de l’alumnat.
 
 Així i tot, menys del 60% dels professors consideren que també milloren els rendiments acadèmics dels estudiants, és a dir, l’impacte en la millora de les notes dels estudiants no és tan significatiu com en l’aprenentatge. Per a Pere Marquès, “el marc curricular, i especialment el sistema d’avaluació tradicional, impedeixen que es puguin manifestar molts dels aprenentatges realitzats pels estudiants”. Per aconseguir una efectiva millora en els rendiments acadèmics dels investigadors, els experts insten a aplicar el currículum bimodal, un model que, segons les investigacions més recents, facilita que les millores en els aprenentatges dels estudiants es tradueixin en millores significatives de les seves qualificacions acadèmiques.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere