Teixint la ciutat intel•ligent / Universitat de Girona
El nombre i la qualitat de les connexions que estableixen els diferents elements que componen la ciutat són essencials en l’èxit o el fracàs del conjunt urbà. No fa gaires anys que la ciutat establia connexions per fer-se més saludable. Més endavant, per fer-se més accessible. Avui, el repte de la ciutat consisteix a establir les connexions necessàries perquè esdevingui, a més de saludable i accessible, intel·ligent. La Universitat de Girona, sensible al repte, presenta el primer Màster en Ciutats Intel·ligents (Smart Cities) de l’àmbit internacional. És tracta d’una oferta docent per als professionals de l’arquitectura i per als enginyers de diferents especialitats –informàtica, industrial o telecomunicacions, entre d’altres– tot i que també resulta atractiva per a economistes o per als estudiants de disciplines properes al màster, que acaben de graduar-se i que volen especialitzar la seva carrera professional en un sector que emergeix amb força.
Urban technologist: un nou perfil professional
La Dra. Lluïsa Marsal, coordinadora acadèmica del Màster en Ciutats Intel·ligents (Smart Cities), considera que el treball amb equips multidisciplinaris aconsegueix millors resultats. Aquest és el motiu pel qual ha dissenyat un pla d’estudis en què, durant el primer semestre, els estudiants treballaran els continguts per parelles, sempre de disciplines diferents. Les assignatures, deu en total, les impartiran professors i investigadors de les àrees d’urbanisme, informàtica, telecomunicacions, energia i empresa. La presència de l’anglès en la docència suposa el cinquanta per cent de la càrrega lectiva, que s’organitza en cinc blocs temàtics: urbanístic, gràfic, dades, xarxes i socio-econòmic. En total, per superar el màster, l’estudiant haurà d’acumular els seixanta crèdits de què es compon el programa. De la manera en què han estat pensades, les matèries que s’imparteixen fan, del màster, una eina potent per al reciclatge i l’actualització professional, a la vegada que representa una porta d’entrada al món laboral, perquè elsurban technologists, com defineix Marsal els professionals que s’hauran format al màster, “representen un perfil nou del qual hi ha una gran demanda”.
“El Master Smart Cities és un màster industry oriented”, explica la coordinadora acadèmica, que ho demostra amb el fet que compta amb la col·laboració i el recolzament de diferents empreses del sector. Afegeix que cadascuna de les empreses col·laboradores acollirà dos estudiants per un període de tres mesos, en règim de pràctiques remunerades, durant el segon semestre del curs. Els estudiants, com a urban technologists, podran posar en pràctica els coneixements teòrics que hauran adquirit en un context de problemàtica real i de necessitat de solucions tecnològiques, que els seran plantejades per l’empresa en la qual faran les pràctiques. Una de les característiques que es vol destacar fa referència al fet que, en la major part dels casos, els estudiants realitzaran les pràctiques en format remot, és a dir, com si exercissin des d’una consultoria, amb sessions de seguiment programades pel responsable de l’empresa. “La direcció del màster –assegura Marsal– creu fermament en l’autoocupació i l’emprenedoria, per això incentiva les pràctiques en un format de consultoria”.
Al màster també impartiran Seminaris Experts, en què les empreses col·laboradores presentaran els mètodes amb què treballen i les solucions que apliquen als problemes que se’ls plantegen. També, proposaran qüestions que hagin estat abordades en les pràctiques i que els estudiants podran escollir per desenvolupar-les i aprofundir-les en el Treball Final de Màster.
La direcció del màster col·labora amb el centre CUSP (Center for Urban Ciencie and Progress) de la New York University –que ofereix un programa de màster en sistemes urbans proper al d’Smart cities– per a un intercanvi de jurats. Els acords internacionals que estableix el Màster en Ciutats Intel·ligents (Smart Cities) es duen a terme gràcies al suport de la Càtedra Girona Smart City, que patrocina l’Ajuntament de Girona, i que vol fer de la ciutat un referent internacional entre les petites i mitjanes smart cities. Segons la Dra. Lluïsa Marsal, que també dirigeix la Càtedra, “els acords i intercanvis internacionals són claus per a l’èxit de la iniciativa smart cities de la Universitat de Girona. ♦