La reputació digital, vital per a buscar feina i no perdre-la / UOC
Les xarxes socials i Internet estan canviant la manera de relacionar-se en el món laboral; aquestes noves eines comunicatives poden convertir-se en un bon mètode per a aconseguir feina. Malgrat tot, també s’ha de ser conscient dels perills que genera la seva utilització, ja que un comportament inadequat pot posar en risc una futura contractació. Així ho constata l’estudi realitzat per Young’s People Consumer Confidence (YPCC), que demostra que un de cada deu joves ha estat rebutjat per a una feina a causa del seu perfil a l’entorn digital. En aquest sentit s’expressa Enric Serradell, director acadèmic de l’Àrea MBA de la Universitat Oberta de Catalunya, que creu que els usuaris es preocuparan cada vegada més per la seva empremta en línia.
En un context de crisi econòmica i grans taxes d’atur, la societat es consciencia per a millorar la reputació a la xarxa. «Els internautes no són prou conscients de la importància de les xarxes socials, que són el primer recurs de les empreses per a comprovar la idoneïtat d’un candidat», remarca el professor dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC.
Recentment, un estudi realitzat per Young’s People Consumer Confidence (YPCC) ha demostrat que un de cada deu joves ha estat rebutjat per a una feina a causa del seu perfil a l’entorn digital. Tot i això, dos terços dels enquestats no es mostren preocupats davant aquest fet i apunten que no modificaran el contingut en els seus perfils tot i que perjudiqui les seves expectatives laborals. «Aquesta estadística canviarà en poc temps. S’ha de vigilar a quin grup de les xarxes socials els permets accés a certa informació», opina l’expert Enric Serradell.
El professor de la UOC, a més, veu erroni que es barregin els objectius de les xarxes socials, ja que «no tots els contactes han de tenir el mateix nivell d’intimitat o coneixement de les coses que fas al marge del teu horari laboral».
Moure’s a la xarxa per guanyar notorietat
Tot i els desavantatges que pot desencadenar un perfil amb un comportament inadequat, Enric Serradell dóna especial importància a la construcció d’una bona reputació digital, que permet «comprovar el nombre de contactes professionals i verificar la relació amb antigues feines». A més, destaca la rellevància de xarxes com LinkedIn per a donar primeres oportunitats i facilitar relacions professionals per a futures seleccions. «Representa un impuls notable», puntualitza.
El director de l’Àrea MBA també considera clau que els experts en determinats temes gestionin un blog o web propi i facin un bon ús professional de Twitter. «La idea de timeline pot donar una visió ràpida del candidat, el seu coneixement i domini d’una matèria», assenyala.
Per la seva banda, el director de l’Àrea de Persones de la UOC, José Miguel de la Dehesa, reconeix que la Universitat no ha tingut encara la necessitat de buscar el perfil dels candidats a les xarxes socials. Tot i això, admet que en determinades ocasions es realitza un seguiment per valorar la idoneïtat d’una contractació: «Mirem el perfil a xarxes socials més professionals, com LinkedIn, per veure per quins grups es mou i per si hi ha algunes referències».
Opinions personals al marge de les empreses
Segons explica José Miguel de la Dehesa, moltes empreses desenvolupen una política de comunicació per controlar els impactes de les publicacions. «Nosaltres mateixos tenim un equip que analitza el clima a l’entorn digital. També tenim pendent engegar un projecte per valorar quins comentaris sobre la institució s’accepten i quins no per part dels treballadors a les xarxes socials», detalla.
«Views expressed here are not supported by X university or company» és una frase que encapçala molt sovint els perfils dels usuaris a Twitter. En aquest aspecte, Enric Serradell assegura que «la línia entre la vida personal i professional és massa fina». Per això, lamenta la manca de llibertat a l’hora de poder expressar les opinions personals a Internet. «Molts treballadors en llocs de responsabilitat tenen por d’expressar la seva opinió a les xarxes», exposa.
Així, doncs, l’expert de la UOC accentua la necessitat de saber controlar la transmissió de la informació personal a la xarxa, un aspecte que preocuparà cada vegada més els internautes davant la necessitat de trobar feina.
Xarxes socials: gestiona la teva presència a Internet
Un dels cursos de la Universitat Oberta d’Estiu, que començarà a partir del 3 de juliol, tractarà sobre els avantatges de tenir una bona imatge digital en els diferents espais de projecció personal. Els internautes que s’hi inscriguin rebran consells i recomanacions sobre la presència a Internet pel que fa a privacitat, intimitat i propietat. ♦