Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

“Els fogons de la cuina”, el millor programa de ràdio de divulgació científica del primer APP I de la Xarxa d’Innovació Docent de la UdG

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Un equip d’estudiants dels Grau en Enginyeria elèctrica, Grau en Enginyeria electrònica industrial i automàtica i Grau de Publicitat i Relacions Públiques ideen un programa de ràdio de divulgació científica per a explicar de forma creativa i interessant com funcionen les vitroceràmiques o els robots autònoms intel·ligents de les cuines.

 

 Els fogons de la Cuina és el nom del programa millor valorat per tots els alumnes i professors que han participat aquest curs 12-13 en el desplegament del primer Projecte d’Aprenentatge per Projectes (APP) I de la Xarxa d’Innovació docent de la UdG.

 Aina Nogué, Pere Salamó i Mireia Sánchez estudiants de Publicitat de la UdG, Jordi Mitjà del Grau en Enginyeria electrònica industrial i automàtica, i Oriol Noguer del Grau en Enginyeria elèctrica són els integrants de l’equip guanyador de la primera experiència d’Aprenentatge per Projectes que ha desenvolupat la Xarxa d’Innovació I de l’ICE. Els estudiants han realitzat Els Fogons de la Cuina, un programa de ràdio de 15 minuts que explica a partir de diferents gèneres radiofònics com funcionen les cuines vitroceràmiques, quina tipologia d’aquestes cuines són les més eficients o quins criteris cal tenir presents en comprar un robot aspirador.

 És millor cuinar amb una cuina de gas o amb una vitroceràmica? Aquesta és la pregunta que arrenca un reportatge que inclou el programa guanyador. L’espai té a més una enquesta al carrer sobre si els usuaris prefereixen robots autònoms per aspirar casa seva o les aspiradores normals amb braç, un informe sobre el funcionament d’aquests robots comparant els preus del mercat, i un original ràdio art en el qual els alumnes de Publicitat deixen anar tota la seva imaginació creant una peça sonora molt ben aconseguida que, defugint de la veu narradora, ens submergeix en una melodia creada a partir dels sons dels elements que tots tenim normalment a la cuina de casa. Tal com diuen els mateixos estudiants en la seva memòria es tracta “d’una cuina simfonia.”

 Aquest és el programa de ràdio que tant els professors implicats en aquest projecte com la resta d’alumnes participants han votat com a millor. Tot i així durant el curs, i sobre la mateixa idea i a partir dels mateixos coneixements, s’han creat un total de 7 programes de ràdio que han complert de forma molt interessant amb els objectius descrits pels professors. “Entenc perfectament que fer programes de ràdio sobre vitroceràmiques o robots aspiradora no fos la idea més desitjada per generar programes de ràdio, especialment per a estudiants de Publicitat i els agraeixo “l’acte de fe” en el projecte….però entenc i crec que ho hem aconseguit, que si un futur publicitari és capaç de vendre’t de forma original una vitroceràmica podrà vendre’t qualsevol cosa, per poc atractiva que sigui. I els nostres alumnes no han escatimat esforços en aquest sentit. Cal afegir també que els estudiants de l’assignatura Fonament de Física han fet experiments reals per poder parlar amb propietat per exemple, de quina cuina és més eficient o quina nevera és millor”, diu Sílvia Espinosa, coordinadora de la Xarxa d’Innovació docent i professora de ràdio del Grau de Publicitat i Relacions Públiques.

 Els professors integrants d’aquesta xarxa, Lluïsa Escoda, Marianna Soler, Inés Ferrer, Sílvia Espinosa , Jaume Puig i Carmen Echazarreta han passat per un procés de reflexió i de creació d’un model d’aprenentatge que va començar ara fa 3 anys. L’any passat es va dur a terme un pla pilot per provar si el mètode podria desplegar-se en una assignatura sencera, cosa que s’ha fet aquest any a Teoria i Tècnica del Llenguatge radiofònic, i al mateix temps funcionar com a part d’alguna assignatura amb alumnes diferents, cosa que ha passat per exemple amb l’assignatura de Física o de Teoria de la Imatge.

 La xarxa d’innovació docent I de l’ ICE te per objectiu possibilitar que alumnes de diferents disciplines i graus d’àmbits de coneixement molt diversos treballin conjuntament per a realitzar un mateix projecte. Aquest projecte, el programa de ràdio en el nostre cas, ha de servir per fomentar la transferència de coneixement entre els alumnes participants i també per enfortir competències com ara treballar en equip, millorar la comunicació oral i escrita i ser capaços de seleccionar i tractar continguts reals de forma creativa, essència d’algunes competències transversals descrites a la UdG. En aquest cas el projecte proposat pels professors participants en aquesta Xarxa d’Innovació docent era un programa de ràdio de divulgació científica que arrencant d’un programa de TV del cuiner Karlos Arguiñano desvetllés els processos científics que s’amaguen en qualsevol cuina. Els alumnes a partir del visionat del programa de cuina esmentat decidiren quins d’aquests processos adaptarien a un llenguatge radiofònic divulgatiu que acabarien enregistrant en forma de maqueta de programa de ràdio. A part del guanyador, Els fogons de la cuina, els altres programes de ràdio de divulgació científica que han participat en aquest curs de l’APP han estat: Ah Si?, Respostes per Dummies, Volta i volta, La ciència al descobert, Technocuina Gigantomàquia.

 

Per escoltar el programa guanyador d’aquest primer APP I de la Xarxa d’Innovació Docent ………….. CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere