Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El rector de la UB proposa que les universitats puguin seleccionar els seus estudiants

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

S’oposa a la proposta de Wert de l’accés a les beques i creu que rectificarà 

 El rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, ha proposat aquest dimarts que les universitats puguin seleccionar els seus estudiants “amb criteris addicionals”, i que l’accés al sistema universitari no es regeixi únicament per l’ordenació de preferències de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU).

 En declaracions als mitjans després d’un dinar informatiu, Ramírez ha advocat perquè els centres tinguin el “dret a seleccionar els propis alumnes” amb una prova específica que la universitat pugui afegir a l’actual sistema de selectivitat, que defensa mantenir perquè és un model útil per ordenar les preferències però no aptituds.

 L’objectiu és que la selecció per als diferents ensenyaments sigui “al més òptima possible”, si bé no ha concretat com podrien ser aquestes proves pròpies, tot i que ja ha traslladat la proposta a la Generalitat i a l’Estat. 

 Ho ha dit després que els rectors acordessin el desembre fer una prova conjunta de selectivitat si finalment la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomqe) acabava amb aquesta prova d’accés, a canvi d’una Revàlida que es podria complementar amb un examen propi de cada universitat, com ara proposa Ramírez.

 “Si l’eliminació de selectivitat se substitueix per un sistema on la universitat pugui exercir la seva autonomia i seleccionar els estudiants, no ho veuria malament”, ha manifestat després de ser preguntat per aquesta raó, al que ha afegit que les PAU serveixen només per ordenar preferències, ja que entren el 100% dels estudiants.

 Ha exemplificat que si hi ha 100 alumnes que volen entrar en Medicina no significa que siguin els millors per fer-ho, pel que ha defensat que la universitat pugui recuperar la seva autonomia, que “mai hauria d’haver perdut”, com passa a la resta de països del món. 

 En relació amb la nota del 6,5 de mitjana que fixa el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, per accedir a una beca, Ramírez s’ha referit a allò manifestat pels rectors a la reunió de la setmana passada amb tots els rectors de les universitats espanyoles, que van demanar la seva retirada.

 Ha ressaltat la unanimitat entre els rectors sobre rebutgés el 6,5, perquè és una nota amb caràcter “arbitrari”, tenint en compte que els expedients més brillants a la universitat poden no coincidir amb les notes més altes de la Secundària.

 Ramírez s’ha mostrat esperançat que Wert rectificarà la seva proposta a causa de les reaccions generades després de les seves últimes declaracions, en les que va qüestionar que un estudiant amb una nota inferior al 6,5 estigués bé encaminat a l’anar a universitat. 

DRET A DECIDIR

 També ha estat interpel·lat sobre el dret a decidir, sobre el qual s’ha mostrat favorable perquè considera que Catalunya és un poble i una nació que, en el marc establert d’Espanya i la UE, no és “descartable” que pugui exercir aquest dret.

 “Sóc partidari al dret a l’autodeterminació, i que Catalunya té els requeriments com a poble i nació necessaris per demanar veu”, amb l’objectiu que en acabar el procés pugui tenir benestar i riquesa en tots els aspectes, ha dit en el dinar, organitzat per Fòrum Europa.♦

 —————————————-

El rector de l’Autònoma recorda al de la UB que tots les universitats catalanes van pactar fer una prova d’accés comuna

 El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Ferran Sancho, ha recordat aquest dimarts al rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, que tots els rectors catalans, d’universitats públiques i privades, van signar fa mesos un pacte amb la Generalitat que els comprometia a mantenir una prova d’accés a les universitats comuna. D’aquesta manera ha respost a la proposta de Ramírez de que cada facultat faci la seva pròpia prova d’ingrés. Segons Sancho, no es pot obligar els aspirants a passar per cadascuna de les facultats a les quals pretenguin estudiar.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere