Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Specific Pig, una nova empresa al servei de la recerca biomèdica

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Specific Pig és un centre de cria i recerca biomèdica basada en el porc com a model animal. 
Specific Pig és un model d’empresa singular a Europa, on no existeixen empreses que ofereixin un servei integral de cria i recerca biomèdica especialitzada en el model porcí.

 El Conseller d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Josep M. Pelegrí, va inaugurar el passat divendres 21, les instal·lacions de Specific Pig S.L, acompanyat per el tinent alcalde de l’Àrea d’Urbanisme, Mobilitat i Medi Ambient de l’ajuntament d’El Prat de Llobregat, Sr. Sergi Alegre, del director general de l’IRTA, Josep M. Monfort, de la directora de Biocat, la Sra. Mª. Àngels Rials, presidenta de Specific Pig S.L. i Jaume Amat, director de Specific Pig S.L.

 Specific Pig S.L. és el nom de l’empresa de base tecnològica, participada per Bioemprèn S.L., Semen Cardona i l’IRTA, amb seu a El Prat de Llobregat, ocupant unes instal·lacions amb una superfície aproximada de 3 hectàrees i uns 5.000 m2 edificats. Specific Pig és una empresa pionera en la selecció, producció i comercialització de porcs i porcs SPF (Specific Pathogen Free), com a model per a la recerca biomèdica. 

 Specific Pig disposa a El Prat de Llobregat d’unes instal·lacions per a la cria i la recerca biomèdica, basada en el porc com a model animal. Per això, Specific Pig cria porc convencional amb un alt estat sanitari per posar a disposició dels centres de recerca biomèdica, hospitals, empreses farmacèutiques i de dispositius mèdics models que satisfacin les necessitats del sector biomèdic. D’altra banda, també ha posat en marxa un programa de selecció genètica amb l’objectiu de crear una línea de porcs nans pròpia sota la marca Specipig. En aquest darrer aspecte, l’IRTA, a través dels investigadors del seu programa de Genètica i Millora Animal, col·laborarà en el procés de generació del nucli de porcs nans (Specipig) i del seu programa de selecció i millora genètica.

 Specific Pig disposa, també, d’espais per a realitzar recerca biomèdica a les mateixes instal·lacions, recentment reformades per a l’estabulació dels animals en condicions SPF. Al mateix temps disposa d’un quiròfan experimental que s’equiparà en funció de les necessitats dels equips d’investigadors que l’utilitzin. En aquests moments hi ha varis equips de recerca i empreses de dispositius mèdics que hi iniciaran properament els primers estudis. 

 Amb la inauguració s’ha posat en marxa una primera fase del projecte empresarial i Specific Pig compta, properament, tancar una segona ronda de finançament que la permeti fer les inversions necessàries per poder ampliar, així, la seva oferta de serveis en la recerca biomèdica. 

Creixent Interès del porc com a model experimental
 

 El porc és un animal emprat com a model experimental degut a la seva similitud fisiològica amb l’espècia humana, així com física, i al seu comportament, el que facilita el seu maneig pels equips de recerca. A més, el porc és un animal del que es disposa d’un ampli i gran coneixement, amb disponibilitat de bons models de patologies específiques. La tendència del sector és potenciar l’ús del porc com a model de recerca biomèdica en benefici d’un menor ús dels models en gos, gat o bé primats no humans. 

 Si bé actualment l’ús del models en porc convencional està molt més estès que l’ús de models en porcs nans, l’avantatge d’aquest últim és la reducció del seu pes i mida passant d’animals de 200Kg a animals de 35Kg. La reducció de les dimensions dels animals suposa disminuir els costos d’alimentació i de tractaments farmacològics i en facilita el maneig i estabulació, tot mantenint els avantatges del model porcí respecte altres models en mamífers. 

 Actualment el model porcí s’utilitza especialment en diverses àrees de la biomedicina: 

Farmacologia: Farmacocinètica i Farmacodinàmica, estudis de toxicologia o models de malalties (infeccioses, cardiovasculars, tumorals o degeneratives). 

Cirurgia: L’estudi de noves tècniques quirúrgiques, tècniques de cirurgia mínima invasiva, trasplantaments o la robòtica quirúrgica. 

Proves amb dispositius mèdics per al seu assaig i validació. 

Alimentació funcional. Desenvolupament de nous aliments funcionals. ♦

 

 

———-

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), és un institut d’investigació de la Generalitat de Catalunya, adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, regulat per la Llei 04/2009 de 15 d’abril,del Parlament de Catalunya, que ajusta la seva activitat a l’ordenament jurídic privat. 

La missió de l’IRTA és la de contribuir a la modernització, competitivitat i desenvolupament sostenible dels sectors agrari, alimentari i aqüícola, al proveïment d’aliments sans i de qualitat per als consumidors i, en general, a la millora del benestar de la població. 

BIOEMPRÈN: Bioemprèn té la vocació clara d’impulsar projectes i iniciatives empresarials en el camp de la biotecnologia i la biomedicina. Bioemprèn és una plataforma des d’on promoure, impulsar, validar, assessorar, estructurar, dirigir o valoritzar projectes i iniciatives empresarials emmarcades en el sector biotecnològic i biomèdic català, tot promovent un equilibri entre la creació de valor econòmic i la creació d’un teixit industrial i professional sòlid i durador. 

SEMEN CARDONA: Semen Cardona és una empresa dedicada a la producció i comercialització de semen porcí multi-genètic, i té com a principal objectiu portar un control exhaustiu de tot el procés de producció de dosis seminals per tal de garantir un producte final de màxima qualitat. 

El grup empresarial d’Inseminació Artificial multi-genètic de porcí Semen Cardona, produeix dosis de semen de primera qualitat, amb la màxima seguretat des del punt de vista sanitari, complint amb totes les mesures de bioseguretat possibles i minimitzant al màxim les fonts de risc d’entrada d’agents patògens. Semen Cardona té els seus orígens a principis del 1980 quan la Sra. Maria Àngels Rial Vila va ser pionera en veure en la Inseminació Artificial porcina una oportunitat de negoci tot millorant la qualitat de la carn porcina de les explotacions de la zona. Actualment Semen Cardona disposa de 8 centres d’Inseminació i distribueix dosis a Europa, Amèrica i Àsia.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere