Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Ramón Sánchez Ochoa de la Universitat de València, XIII Premi Internacional Gerardo Diego de Recerca Literària

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Ramón Sánchez Ochoa, doctor per la Universitat de València, i membre del programa de doctorat ‘Raó, llenguatge i història’, ha sigut guardonat amb el XIII Premi Internacional Gerardo Diego de Recerca Literària 2013 pel seu treball ‘Poesia d’allò impossible. Gerardo Diego i la música del seu temps’.

 Així ho ha decidit per unanimitat el jurat compost per Ricardo Senabre Sempere, catedràtic de Teoria de la Literatura de la Universitat de Salamanca; Pilar Palomo Vázquez, catedràtica de Literatura Espanyola de la Universitat Complutense de Madrid; Rosa Navarro Durán, catedràtica de Literatura Espanyola de la Universitat de Barcelona; Antonio Sánchez Trigueros, catedràtic de Teoria de la Literatura de la Universitat de Granada; i Javier Díez de Revenga, catedràtic de Literatura Espanyola de la Universitat de Múrcia.

 Poeta, músic, antòleg, assagista i artífex de la generació del 27, les moltes facetes que ofereix a l’estudi Gerardo Diego (Santander, 1896 – Madrid, 1987) estan lluny d’haver-se esgotat. Per això, resulta una celebració el treball de Ramón Sánchez Ochoa, un estudi comparatista que desvetlla la profunditat de la cerca perseguida per Diego perquè la seua poesia fóra expressió paral·lela i semblant a la música dels seus coetanis. Cerca, per fi, d’allò impossible, com assenyala el títol del treball guanyador, per tractar-se de dos llenguatges radicalment diferents.

 El treball premiat conjumina “musicologia, estètica i filologia, al costat d’una brillant escriptura”, en paraules de Ricardo Senabre, president del jurat, en donar a conéixer el nom del premiat. La filla major del poeta, Elena Diego, marmessora de la seua obra, va afirmar el “profund goig” que li procura aquest premi i, en concret, aquesta concessió per fixar-se en una altra de les facetes del seu pare “com a intel·lectual del seu temps”.

 De la mà de Ramón Sánchez Ochoa, els successius epígrafs –Gerardo Diego, músic; Fauré o la poesia el·líptica; Debussy o la música liminar; Ravel o la música desperta; Falla o la música nua; Esplá o la metàfora llevantina– ofereixen un recorregut a través de l’informada, incessant i frustrada obstinació del poeta per fondre poesia i música. Aquest assaig permetrà al lector una més completa aproximació a Gerardo Diego, en el seu treball poètic no solament de tall classicista sinó també ultraista i creacionista, les dues grans avantguardes del seu temps. El jurat considera, així mateix, que l’estudi guanyador amplia un dels més recents espais de recerca: Gerardo Diego, músic.

 Aquest guardó persegueix distingir el treball assatgístic sobre la poesia espanyola del segle XX, la que va anar la passió més intensa i fidel de Gerardo Diego. Patrocinat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport del Govern de Cantàbria i per l’Ajuntament de Santander, el premi comporta la publicació de l’obra en Pre-textos, editorial de reconegut prestigi nacional i internacional en l’àmbit de l’hispanisme.

 

Breu currículum del guardonat

 Ramón Sánchez Ochoa (París, 1968) és doctor en Filosofia per la Universitat de València i en Musicologia per la Universitat de París-Sorbona, i titulat superior en Música pel Conservatori Superior de Música de València. Des de 2007 és professor d’Estètica i d’Història de la Música en aquest conservatori. Estudiós de les relacions entre música i poesia entorn del 27, va dedicar a Gerardo Diego la seua tesi doctoral, dirigida pels catedràtics Román de la Calle (Universitat de València) i Frédéric Billiet (Universitat de París-Sorbona), amb la qual va obtindre en 2012 la qualificació d’excel·lent cum laude.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere