Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Catalunya tindrà un grau d’Infantil i Primària de 5 anys i reduirà un 14% les places de Magisteri / UB UdL UdG URV UVic UIC

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 Catalunya aplicarà a partir del pròxim curs acadèmic un doble grau pilot d’Infantil i Primària que tindrà una durada de cinc anys, i reduirà en un 14% el global de les places en nou de les universitats catalanes, amb l’objectiu d’elevar l'”exigència” i millorar la formació dels professors.

 Ho han anunciat aquest dijous en roda de premsa la consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i el coordinador del pla pilot, Miquel Martínez, els qui han avançat que oferiran aquesta doble titulació la Universitat de Barcelona (UB); la de Lleida (UdL); la de Girona (UdG); la Rovira i Virgili (URV) de Tarragona; la de Vic (Uvic) i la Internacional de Catalunya (UIC).

 En conjunt, hi haurà 220 places en grups reduïts d’entre 30 i 50 alumnes, depenent de la universitat, que treballaran en un programa formatiu que augmentarà els coneixements de ciències i llengües –hauran de tenir el B2 d’una tercera llengua per graduar-se–, i inclourà una estada obligatòria a l’estranger.

 Aquests estudiants podran fer pràctiques simultànies o consecutives en 190 aules d’escoles “coherents” amb el pla de millora i una direcció compromesa, segons ha detallat Rigau, que ha apuntat que el programa s’emmarca en l’ofensiva a favor de l’èxit escolar. 

 En relació amb la reducció de places, la caiguda serà de 460 –un 14,1%–, passant de 3.265 en el curs actual a 2.805 places en el pròxim, el que generarà una “borsa de recursos” que permetrà finançar el grau pilot i mantenir l’actual plantilla de professorat alhora.

 Martínez, que és catedràtic de Teoria de l’Educació de la Universitat de Barcelona (UB), ha assenyalat que el nombre de places actual és “excessiu”, ja que la taxa de reposició de mestres –Catalunya té 63.000 docents d’aquestes etapes amb un recorregut de 40 anys– és de 1.600, pel que calen 2.000 professors a l’any. 

 Les proves específiques per seleccionar els millors candidats –que no han concretat– i la implantació d’una nota de tall més elevada per a aquests universitaris, quedaran aparcades fins al curs 2014-15, en espera d’avaluar aquesta primera fornada d’estudiants privilegiats. 

BEQUES EXCEL·LÈNCIA

 Segons ha explicat el secretari d’Universitats i Investigació, Antoni Castellà, el grau es complementarà amb unes beques d’excel·lència per a 100 alumnes que obtinguin un nota de mitjana superior al 8 en la fase general de la selectivitat per buscar “als millors”, i es lliuraran una desena d’ajudes més a estudiants del grau superior de Formació Professional (FP) amb una qualificació igual o superior a 9. 

 El perfil d’estudiant que busca la Generalitat és un alumne amb vocació docent “entusiasmat” per ensenyar, que tingui bons resultats acadèmics i també provingui del Batxillerat científic, a més d’una actitud positiva cap al treball, ja que la carrera serà molt exigent, ha advertit Mas-Colell. 

 De moment, 320 estudiants s’han preinscrit a aquests estudis, dels quals les universitats ja venien informant, ha recordat Martínez, que ha afegit que la matrícula estarà oberta fins al 3 de juliol. 

 El doble grau estarà subjecte a un seguiment i avaluació per part d’un Consell de Coordinació, integrat per representants de les universitats participants, d’Ensenyament i de la Secretaria; i per part també d’una comissió tècnica de seguiment i estudi, formada per experts.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere