Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

S’inicia la 4a edició del Campus Científic d’Estiu a Barcelona i a Castelldefels / Universitat Politècnica de Catalunya

Notícia anterior
Notícia posterior

Més d’un centenar d’estudiants d’ESO i batxillerat d’arreu d’Espanya participaran, durant el mes de juliol, en els quatre tallers que ofereix la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) en la 4a edició del Campus Científic d’Estiu, que posa en marxa la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

 La presència de les matemàtiques en el nostre dia a dia; l’estudi de l’arquitectura interna de la plataforma robòtica Lego NXT; el desenvolupament d’un vehicle elèctric o la comprensió dels sistemes eòlics i fotovoltaics són alguns dels temes que s’estudiaran a la 4a edició del Campus Científic d’Estiu de la UPC.

 Des del dia 1 de juliol i fins al dissabte 27 de juliol, es durà a terme la quarta edició del Campus Científic d’Estiu, organitzat per la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, amb el suport de l’Obra Social de La Caixa. El campus es desenvolupa a les universitats espanyoles que han aconseguit el reconeixement de Campus d’Excel·lència Internacional (CEI). La finalitat és potenciar el interès de l’estudiantat de primer de batxillerat i quart d’ESO per la ciència, la tecnologia i la innovació.

 Els estudiants de 4t d’ESO i 1r de batxillerat que vindran d’arreu d’Espanya a la UPC participaran durant una setmana en un taller, a escollir entre els quatre programats sota el paraigua del Campus d’Excel·lència Internacional.

 La quarta edició del campus s’ha organitzat en quatre torns de 28 alumnes cadascun. Les activitats estaran dividides en tres blocs d’activitats: tallers a la Universitat en grups reduïts, visites complementaries i sessions de presentacions de treballs l’últim dia del campus. Els cursos que s’ofereixen aquest any estan gestionats per l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat de Barcelona (UB) i el Campus Energia-UPC.

 

Matemàtiques visibles i ocultes en el món tecnològic

 El taller ‘Matemàtiques visibles i ocultes en el món tecnològic’ està organitzat per la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME) de la UPC amb l’objectiu de mostrar que les matemàtiques estan presents en, pràcticament, totes les activitats i fenòmens de la nostra vida diària. Es treballarà sobre quatre temes que serviran per mostrar com, en diferents situacions, els conceptes i els models matemàtics ajuden a entendre el funcionament dels fenòmens del món físic.

 

Els robots al nostre servei

 La Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC ha organitzat el taller ‘Els robots al nostre servei’ que té com a objectiu apropar l’alumnat de secundaria a les àrees de tecnologia punta de la robòtica, introduint-lo a la robòtica mòbil realitzant diferents construccions robòtiques i dissenyant algoritmes. Els alumnes utilitzaran els sensors mitjançant la interacció amb el robot.

 

El vehicle elèctric: un nou repte tecnològic en automoció

 L’aplicació de l’energia elèctrica a les solucions de mobilitat és un dels reptes científics i tecnològics més apassionants que s’estan desenvolupant en el món de la enginyeria. Per aquest motiu, el Departament d’Enginyeria Elèctrica de la UPC realitzarà el taller ‘El vehicle elèctric: un nou repte tecnològic en automoció’, en el qual s’estudiarà la ciència i la tecnologia involucrades en els vehicles elèctrics tant des d’una perspectiva global com particular, abastant des d’implicacions energètiques, ambientals i socials fins als últims avenços tecnològics.

 

Energies renovables pel futur

 El Departament d’Enginyeria Electrònica de la UPC presenta el taller ‘Energies renovables pel futur’, una introducció als aspectes fonamentals de les tecnologies eòliques i solar fotovoltaica per a què els estudiants puguin fer-se a la idea de les diverses tecnologies existents en l’actualitat i siguin capaços de valorar el grau d’aplicació i desenvolupament de cadascuna d’elles.

 A més, durant el campus els alumnes realitzaran diverses visites per la ciutat de Barcelona. A la UPC podran visitar la Fundacó CIM, el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) i el Museu de la informàtica de la FIB. La novetat d’aquest any és la incorporació de visites al Campus de Castelldefels, on es realitzaran els tallers ‘Per què no podem utilitzar els mòbils a l’avió? Descobreix les bandes de radiofreqüència’ i ‘Estructures geomètriques adaptades a la naturalesa’. A més, els estudiants podran visitar el simulador de control aeri de la torre del campus del Baix Llobregat.

 L’acte inaugural tindrà lloc el proper dilluns, dia 1 de juliol, a les 9 h, a l’aula Capella de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) i comptarà amb la presència de Xavier Colom, vicerector de docència i estudiantat. La conferència conferencia inaugural anirà a càrrec del professor del Departament de Física i Enginyeria Nuclear de la UPC, Manuel Moreno Lupiañez, i que du com a títol:  ‘De Superman a Spiderman: la física dels superherois’.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere