Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Osácar, professor de l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme de la UB, escriu la primera guia turística de Barcelona basada en escenes de pel•lícules filmades a la ciutat

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 Pel·lícules tan conegudes com ara Vicky Cristina Barcelona (2008), de Woody Allen, o Todo sobre mi madre (1999), de Pedro Almodóvar, han ajudat a ubicar Barcelona al mapa dels rodatges del cinema internacional. Aquesta és la premissa que va servir a Eugeni Osácar, professor de l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme – Universitat de Barcelona (CETT-UB), per escriure “Barcelona, una ciutat de pel·lícula”, coeditada per Diëresis i l’Ajuntament de Barcelona. L’obra mostra les diverses mirades i visions de Barcelona a través de les pel·lícules rodades a la ciutat. És un viatge històric, geogràfic i sobretot turístic des dels anys vint del segle passat fins als nostres dies. Amb rigor històric i científic, però alhora amb un caràcter amè i divulgatiu, el llibre permet al lector viure i sentir els diferents indrets i paisatges de Barcelona a través del cinema català, espanyol i internacional.

 La guia inclou vint itineraris per tal de recórrer la ciutat com si veiéssim les pel·lícules que s’hi han filmat. Entre d’altres, Barcelona ha estat escenari de la recent Indomable (2011), thriller que Steven Soderbergh va rodar en part en algunes zones de Ciutat Vella, o Biutiful (2010), la pel·lícula que Javier Bardem va interpretar a les ordres del mexicà Alejandro González Iñárritu.

 També hi ha clàssics com ara Professione: reporter (1975), de Michelangelo Antonioni, amb Jack Nicholson i Maria Schneider, així com el títol de culte Les maletes de Tulse Luper, de Peter Greenaway, o la tragicomèdia generacional francesa Una casa de bojos (2002), de Cédric Klapisch. Juntament amb aquests films, figuren èxits del cinema català com Els nens salvatges (2012), de Patricia Ferreira, o les dues primeres parts de [REC], de Jaume Balagueró i Paco Plaza.

 A més dels textos dedicats a cadascuna de les pel·lícules analitzades, el llibre està il·lustrat amb més de cent fotogrames d’aquestes produccions, imatges dels rodatges i fotos històriques de la presència d’actors i directors a Barcelona. Així mateix, inclou codis QR per accedir amb el mòbil a mapes exclusius i interactius.

 L’edició en castellà de l’obra, Barcelona, una ciudad de película, també coeditada per Diëresis i l’Ajuntament de Barcelona, és una reescriptura amb adaptacions pensades per a un públic que majoritàriament no coneix la ciutat. A més, l’autor ha ampliat el text amb nous fragments, en què ha incorporat alguna pel·lícula estrenada recentment com ara Los últimos días (2013), d’Àlex Pastor i David Pastor.

 Eugeni Osácar (Barcelona, 1963) és professor del CETT-UB i director de recerca del màster universitari d’Innovació de la Gestió Turística de la UB. Expert en màrqueting, patrimoni i turisme cultural, els darrers anys s’ha especialitzat en l’àmbit del turisme i del cinema. Ha liderat projectes sobre turisme cinematogràfic, entre els quals destaca Barcelona Movie Walks (2008), la primera iniciativa sobre propostes de turisme cultural basades en el cinema. El 2012, va publicar diverses guies digitals per a mòbils intel·ligents i tauletes sobre turisme cinematogràfic a ciutats com Barcelona, París, Londres, Roma i Venècia.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere