La taxa d’ocupació dels titulats i les titulades de la Universitat de València és del 75%
L’Observatori d’Inserció Professional i Assessorament Laboral (OPAL) ha presentat aquest dimecres el Tercer Estudi d’Inserció Laboral dels Titulats i Titulades de la Universitat de València (EIL III), del qual es desprén que la taxa d’ocupació en 2013 se situa en el 75%, una dada que ha descendit un 13,9% respecte del segon EIL, finalitzat l’any 2009, moment en què aquesta taxa era del 88,9%.
La presentació, celebrada a la Sala de Juntes de l’edifici de Rectorat, ha estat presidida pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i ha comptat amb la presència de la vicerectora de Postgrau, Rosa Marín, i del director de l’OPAL, Vicent González Romà.
Durant la seua intervenció, el rector Esteban Morcillo ha recordat que “la formació és vital per a trobar ocupació”. El rector ha destacat el compromís de la Universitat de València amb l’ocupabilitat dels seus egressats i ha volgut felicitar a totes les persones que fan possible l’existència de l’OPAL. “L’OPAL no és només una eina de cerca d’ocupació. És això, clar, però també ensenya els estudiants a trobar ocupació per ells mateixos: a fer currículum i videocurrículum, a enfrontar-se a una entrevista de treball, a utilitzar les noves tecnologies per a la cerca d’ocupació… I ofereix informació fonamental per a trobar feina i per a que la Universitat puga millorar com a sistema universitari públic en la formació dels estudiants que després s’incorporaran a la vida laboral”.
L’informe de l’EIL, elaborat per l’OPAL, servei integrat en la Fundació General de la Universitat de València, inclou tres estudis realitzats entre 2004 i 2013, cadascú dels quals s’ha dut a terme a través de tres onades. L’EIL I inclou titulats entre 1999 i 2003, l’EIL II entre 2002 i 2006, i l’EIL III entre 2006 i 2010. En els tres casos, les entrevistes es van desenvolupar entre dos i cinc anys després d’obtindre la titulació.
“Amb aquest estudi, l’OPAL pretén proporcionar indicadors d’inserció laboral i analitzar tant la inserció laboral dels titulats i les titulades de la Universitat, com les demandes dels ocupadors que operen en l’àmbit geogràfic de la institució”, ha assenyalat González Romà en l’acte de presentació.
En aquest informe, a més, s’han tingut en compte quatre categories generals d’indicadors d’inserció: la situació laboral en el moment de l’enquesta, l’experiència laboral des de l’obtenció de la titulació, les característiques de la primera ocupació i les característiques de l’última o l’actual.
Així, per àrees acadèmiques, la taxa d’ocupació actual més alta es presenta en els Ensenyaments Tècnics, amb el 89,3% de titulats actius, seguida de Ciències de la Salut (83,9%), Ciències de l’Educació (80,3%), Ciències Socials (72,2%), Ciències Bàsiques (71,4%) i Humanitats (66,2%).
D’altra banda, l’EIL III assenyala que el 94% dels titulats ha tingut alguna experiència laboral des de l’obtenció de la titulació, un percentatge que, encara que disminueix un 3,6% respecte a l’EIL II (97,6%), es manté en un nivell molt elevat. Quant a àrees acadèmiques, els Ensenyaments Tècnics continuen sent els més prolífics, amb el 96,9% de titulats amb experiència laboral. No obstant, aquest percentatge és superior al 91% en totes les àrees.
La primera ocupació
En l’EIL III, el 74,7% dels titulats i les titulades amb experiència laboral va obtindre la seua primera ocupació abans d’acabar els estudis o va tardar un màxim de sis mesos en trobar treball. Aquest percentatge ha augmentat el 3,1% respecte a l’EIL II (71,6%).
Una altra dada positiva en aquest indicador es troba en la relació entre ocupació i titulació. El 71,2% dels titulats va tindre un primera ocupació relacionada amb la seua titulació, un percentatge que també ha incrementat respecte a l’EIL II en un 6,3%. Aquest ajust ocupació-titulació per àrees acadèmiques oscil·la entre el 90,3% en Ciències de la Salut i el 58,5% en Humanitats i també ha augmentat en totes les àrees des de l’EIL II.
Quant a nivell d’estudis, en l’EIL III, el 69,5% dels titulats va tindre la seua primera experiència laboral en una ocupació que efectivament requeria estudis universitaris. Aquest percentatge suposa el 8% més de titulats que en l’EIL II. Dels titulats enquestats en l’EIL III, el 62,1% va trobar una primera ocupació d’alta qualitat -un treball que requereix estudis universitaris i que està molt relacionat amb la titulació-, la qual cosa suposa un increment del 7,7% respecte a l’EIL II. El percentatge de titulats que va tindre una primera ocupació d’alta qualitat per àrees acadèmiques oscil·la entre el 86,1% en Ciències de la Salut i el 52,5% en Humanitats. Es tracta, així mateix, d’un percentatge que ha augmentat en totes les àrees des del període 2007-2009.
Pel que fa a la utilitat de la titulació cursada per a trobar el primer treball remunerat d’alta qualitat, molt relacionat amb la titulació i que demana estudis universitaris, els egressats de la Universitat de València atorguen una valoració de 8,5 (en una escala de 0 res útil a 10 molt útil), una utilitat que es manté estable respecte a l’EIL II.
Ocupació actual o última
El 74,6% dels titulats de la Universitat de València tenia en l’EIL III una ocupació actual o última relacionada amb la seua titulació; l’ocupació del 75,3% requeria estudis universitaris; i el treball del 67,4% era d’alta qualitat.
Aquestes dades són lleugerament inferiors respecte a l’EIL II, mentre que els indicadors d’inserció laboral de la primera ocupació milloren en el darrer estudi.♦