Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

CSIC, UV i UPV creen un nou sistema d’imatge radiogràfica amb aplicacions industrials i metgesses

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 Un equip de científics multidisciplinari liderat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i que formen investigadors de l’Institut de Física Corpuscular, centre mixt del CSIC i la Universitat de València, l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments del CSIC, i l’Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia, de la Universitat Politècnica de València, ha llicenciat la patent d’un dispositiu que permet obtenir informació innovadora d’objectes examinats per raigs gamma o raigs X, segons han indicat en un comunicat.

 El sistema creat pels investigadors valencians introduïx una nova modalitat d’imatge, la Imatge Densitomètrica, que té nombroses aplicacions tant industrials com metgesses. L’empresa ISTmedical serà qui comercialitze esta tecnologia a l’àmbit clínic.

 Els sistemes d’imatge radiològica es basen en l’absorció que patixen els raigs X o els fotons de raigs gamma en travessar teixits o objectes, la qual cosa es relaciona amb la forma de l’objecte i la densitat electrònica del material (electrons per unitat de volum) que travessen. El resultat és una imatge projectiva, que representa la suma de les estructures de l’objecte projectades sobre una superfície bidimensional.

 L’investigador del CSIC, Germán Rodrigo, ha explicat que el nou sistema d’Imatge Densitomètrica desenvolupat incorpora a més informació espacial sobre el pacient o objecte explorat. La integració d’esta informació amb la informació radiològica convencional “permet obtenir una nova modalitat d’imatge amb múltiples aplicacions industrials i biomèdiques”, ha afegit.

 En diagnòstic clínic, este tipus d’imatge incorpora informació de la fesomia del pacient, facilita la interpretació de la imatge i ajuda en la decisió del radiòleg, agilitzant el diagnòstic. Esta millora en la qualitat de la imatge es produïx per mitjà d’una correcció espacial, i no per mitjà de filtres matemàtics que podrien induir a errors en la interpretació de lesions. El sistema també permet quantificar de manera més necessita l’absorció en sistemes calibrats i parametritzar els valors d’absorció obtinguts en funció del gruix del material.

APLICACIONS INDUSTRIALS

 En aplicacions industrials, la informació densitomètrica permet determinar la composició de l’objecte que no pot ser inferida dels actuals sistemes de raigs X utilitzats per a la inspecció d’objectes i el control de qualitat. En introduir nova informació sobre l’objecte analitzat, este sistema facilita l’exploració, i han estat capaç de distingir, per exemple, la quantitat de teixit gras en peces de carn, útil per a classificacions de canal.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere