III Seminari Internacional sobre Catolicisme / Universitat Abat Oliba
La Universitat Abat Oliba CEU (UAO CEU), dins de l’oferta de la Universitat d’Estiu 2013, ha celebrat a Barcelona durant la primera setmana de juliol, el III Seminari Internacional ‘Situació i perspectives del catolicisme al món’ que aquest any s’ha centrat en el tema ‘Un moviment social cristià d’alliberament en temps del pontificat del Papa Francesc’.
L’acte inaugural va comptar amb la participació del Dr. Guzmán Carriquiry, secretari del Consell Pontifici per l’Amèrica Llatina que va tractar sobre l’Assemblea plenària de l’Episcopat Llatinoamericà i les conclusions d’Aparecida al Pontificat de Francesc. En finalitzar es va celebrar el tradicional sopa-col·loqui de benvinguda presidida per l’arquebisbe de Barcelona, Mons. Lluís Martínez Sistach a la qual també van assistir representants de l’àmbit civil i eclesiàstic.
El Dr. Juan Corona, rector honorari i director de la Càtedra d’empresa Familiar UAO CEU, va ser l’encarregat d’obrir la segona sessió i va centrar la seva exposició entorn al Rigor i l’èxit econòmic per a una societat més justa i solidària.
El coordinador del seminari i membre del Consell Pontifici per als Laics, el Sr. Josep Miró i Ardèvol, va destacar en la seva ponència titulada Cap a un moviment social cristià d’alliberament? Característiques bàsiques i condicions, la necessitat d’organitzar propostes d’aquest tipus ja que “el cristianisme necessita un moviment com a articulació àmplia de persones, comunitats, grups i associacions que duguin a terme la Nova Evangelització des del laïcat”. També, va fer referència en diverses ocasions durant el seminari a la responsabilitat cristiana de “promoure la ruptura de la persona amb les estructures de pecat que imperen en la nostra societat per construir una nova cultura basada en la virtut; i a no ser còmplices d’aquestes estructures per transformar-les o suprimir-les de manera que deixin de contribuir a la injustícia i a la immoralitat”.
Finalment, Mossèn Joan Costa, expert en Doctrina Social de l’Església, va tancar la tercera edició d’aquest seminari amb la conferència ‘Quines condicions ha de complir l’economia des del judici de la Doctrina Social de l’Església?’. La seva intervenció va posar el fermall final a unes jornades que, després de tres anys, es consoliden com a referent internacional en aquest àmbit.♦