Rebuig unànime dels estudiants a nivell estatal del projecte de “Real Decreto” de beques / Reunió del CEUNE / Explicacions del CEUCAT
NOTA DE PREMSA INTEGRA DE CEUCAT (11-7-2013) :
Tots els arguments i oposicions possibles van sorgir ahir al CEUNE entre els representants d’estudiants en contra del Projecte de RD de beques, proposta que també han rebutjat rectors, Consell Escolar de l’Estat i societat.
Ahir va tenir lloc una nova sessió del ple del “Consejo de Estudiantes Universitario del Estado” (CEUNE) amb representants dels estudiants de les universitats espanyoles a Madrid en un palau de San Bernardo fortament custodiat per policia, un ple marcat per la tensió, indignació i manca de voluntat de consens.
La crispació, que ja era evident abans de l’inici de la reunió, va incrementar arrel de l’absència (novament) del Ministre Wert (que presideix l’òrgan però no compleix la seva responsabilitat i no hi assisteix gairebé mai) i la intenció del ministeri d’evitar la intervenció dels estudiants fins al torn de preguntes al final de la reunió. La pressió dels estudiants (alguns d’ells asseguts al terra en senyal de protesta) va permetre que els estudiants poguessin fer les intervencions com és habitual en òrgans col·legiats com aquest.
El tema més important era el Projecte de Real Decret pel que s’estableix els umbrals de renta i patrimoni familiar i les quanties de les beques i ajuda a l’estudi per part del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport per al curs 2013/2014, molt polèmic per l’augment dels requisits acadèmics per als becaris de l’Estat. Els presents van insistir en la necessitat de paralitzar el RD i retornar a la proposta del 2010-2011. I és que la proposta actual endureix fortament els requisits acadèmics, perjudicant especialment a aquells estudiants amb menys recursos econòmics. Més de 40 universitats (entre les que es troben els membres del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes -CEUCAT) es van coordinar per presentar al ministeri una moció rebutjant el RD.
Després d’un intens debat la presidenta del CEUCAT va demanar que es votés la proposta de RD del Ministeri, per deixar constància de les posicions. Tot i que el Ministeri no ho havia previst, es va poder fer la votació amb el resultat de 34 en contra, 4 a favor i 4 abstencions (part dels vots a favor corresponen al càrrecs del ministeri). Així doncs, el CEUNE va emetre un informe DESFAVORABLE a la proposta de RD de beques.
El Vicepresident segon del CEUNE, Gabriel Martin, tot i les peticions de la resta de representants que votés en contra del RD en pro de l’equitat i seguint així l’acord al que havien arribat el dia anterior les universitats, va decidir abstenir-se, augmentant així la crispació entre els presents per no representar els interessos de l’estudiantat i del ple (la votació deixa molt clar l’oposició del ple al RD).
Seguint amb la resta d’assumptes pendents, el ple va elegir Gemma Espigares, presidenta del CEUCAT, i Ricardo Roson de la Universitat de Granada, com a membres del Consell Assessor de l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i l’Acreditació (ANECA). Gabriel Martin (Vicepresident segon del CEUNE) s’havia vist forçat a retirar la seva candidatura, per la manca evident de suports i les dures crítiques per l’acumulació de càrrecs que professa. Els requisits que havien de complir els candidats també havien estat objecte de durs enfrontaments, però finalment fa poques setmanes el CEUNE va rectificar.
També van ser objecte de debat durant la reunió l’Informe del grup d’experts del Ministeri sobre la reforma del sistema universitari (PROPUESTAS PARA LA REFORMA Y MEJORA DE LA CALIDAD Y EFICIENCIA DEL SISTEMA UNIVERSITARIO ESPAÑOL). Calia que el CEUNE emetés un informe sobre el document elaborat pels experts, i la comissió permanent havia preparat un esborrany contrari a la pèrdua d’autonomia i al canvi d’estructures de governança interna de les universitats.
El CEUCAT va presentar tres esmenes a l’esborrany d’informe elaborat per la permanent que van ser aprovades pel ple 1) Eliminar l’atac que feia la proposta d’informe als funcionaris de les universitats públiques 2) Eliminar la defensa del foment de la formació professional 3) Eliminar el percentatge de representació dels estudiants als òrgans de Govern per ser inferior al que ja tenen actualment algunes universitats catalanes.
Abans d’acabar la reunió, el representant d’Euskadi va demanar formalment la dimissió del vicepresident segon del CEUNE (Gabriel Martin), per entendre que no representa els interessos dels estudiants i que s’extralimita en les seves funcions. Diverses membres del ple s’hi van afegir (com la Universitat d’Alcalà o el CEUCAT), moments abans que el Ministeri desallotgés la sala per no deixar que més universitats es sumessin a la petició.
Els intents de retransmetre el ple en directe a través d’internet per augmentar la transparència van ésser boicotejats pel ministeri (que va arribar a tallar la xarxa wifi de la sala). El CEUCAT va seguir informant als estudiants als que representa a través de les xarxes socials i va demanar un canvi d’actitud al ministeri en pro de la transparència i rendiment de compte de les funcions i responsabilitats que tenen.♦